Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

België verlengt allicht maatregelen tot minstens 3 mei

De grote markt van Brussel.Beeld Thomas Sweertvaegher

Morgen zal de Veiligheidsraad de coronamaatregelen allicht verlengen. Minstens tot 3 mei, al lijkt half mei realistischer. Ondanks het feit dat almaar meer Belgen de regels aan hun laars lappen, zit er geen verstrenging aan te komen.

Het zonnige paasweekend deed onze gehoorzaamheid aan de coronamaatregelen geen goed. Tot groot ongenoegen van de virologen en de zorgsector. "Een Wuhan-style lockdown komt dichterbij", waarschuwde Marc Van Ranst. Toch zijn er geen plannen om morgen, wanneer de Nationale Veiligheidsraad samenkomt, extra beperkingen in te voeren. Bij verschillende ministers klinkt het dat de maatregelen streng genoeg zijn. "Het is een kwestie van ervoor te zorgen dat ze worden nageleefd.”

Onderwijs

De Franse gemeenschapsregering heeft al beslist dat als de scholen na de paasvakantie niet opengaan, er ook geen examens zullen zijn. Enkel voor de laatstejaars van het middelbaar wordt er nog bekeken wat mogelijk is. In Vlaanderen is er nog geen knoop doorgehakt over de examens.

Tuincentra

Zowel de Vlaamse als de Waalse regering zullen ervoor pleiten de tuincentra weer te openen. Die sector hinkt nu op twee benen: tuincentra die dierenvoeding verkopen, mogen open blijven, de andere zijn gesloten. Maar iedereen lijkt het er nu over eens dat de social distancing in de tuincentra gegarandeerd kan worden. Gehoopt wordt dat mensen zich dan thuis beter bezig kunnen houden.