'Cijfers geven hoop, maar aantal doden nog te hoog'

'De cijfers evolueren positief', zei viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. 'Het virus wordt moe, het is belangrijk dat we onze greep blijven aanhouden. Er zit hoop in deze cijfers.' Het aantal nieuwe sterfgevallen blijft met 262 nog erg hoog.

mg, cevt

'We zitten in een licht dalende trend', zei Van Gucht op de dagelijkse persconferentie over de Belgische cijfers. 'Het aantal hospitalisaties neemt gedeeltelijk af. België zit niet echt in een plateau, maar in een staart, en het is niet duidelijk hoe lang die zal aanhouden. We moeten ervan uitgaan dat het nog enkele weken zal duren, maar dat is moeilijk te voorspellen.'

'De afgelopen 24 uur werden 242 nieuwe mensen gehospitaliseerd', gaf Van Gucht mee. 161 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, er liggen nu 5.536 mensen in het ziekenhuis in het kader van het virus. Daarvan liggen 1.223 patiënten op intensieve zorg, dat zijn elf patiënten minder dan 24 uur daarvoor. 915 patiënten moeten beademd worden, dat is een daling van 25 mensen.

Toch zijn niet alle cijfers positief. 'Het aantal doden is spijtig genoeg nog te hoog, blijf solidair, blijf je verzorgen en zorg voor anderen', zegt Van Gucht. In het ziekenhuis werden 90 overlijdens vastgesteld, in de woonzorgcentra zijn 171 overlijdens geteld, waarvan vermoed wordt dat ze stierven aan het nieuwe coronavirus. In het totaal zijn er 262 overlijdens geteld in de afgelopen 24 uur, waarvan 125 in Vlaanderen.

Van het totaal aantal doden (4.157) zijn er 52 procent (2.149) in het ziekenhuis overleden. 46 procent (1.919) stierf in een woonzorgcentrum. Bij die 1.919 doden, zijn slechts 58 bevestigde besmettingen vastgesteld. In alle andere gevallen (1.861) gaat het om 'mogelijke gevallen'. De overige doden zijn thuis of elders overleden.

Het crisiscentrum meldde 530 nieuwe bevestigde besmettingen, 332 in Vlaanderen, 129 in Wallonië, 62 in Brussel, en zeven van onbekende oorsprong. In totaal telt ons land 31.119 bevestigde besmettingen.

'Denkoefening'

In de woonzorgcentra werden 7.000 tests uitgevoerd, de resultaten worden geanalyseerd. Van Gucht ging nog dieper in op het vraagstuk van de tests. Wie in de toekomst getest moet worden, is 'een belangrijke denkoefening en strategie voor de toekomst'. 'Waar en wie we gaan testen en welke testen we laten uitvoeren, moet heel goed onderzocht worden', zei Van Gucht.

De ziekenhuizen werden geconfronteerd met veel opnames, maar door vroeg en drastisch in te grijpen, konden ze instellingen de toestroom aan. 'We hebben tot nu toe altijd een teveel aan opnames kunnen vermijden', verduidelijkte Van Gucht. Op dit moment liggen nog veel mensen op intensieve zorg, maar dat is nog beheersbaar. 'Als we te vroeg loslaten kan er een nieuwe piek komen, en dat kan gevaarlijk zijn. Dat is de reden waarm we ons aan de maatregelen moeten blijven houden, en niet te vroeg los mogen laten.'

'Harde confrontatie'

'De dagelijkse cijfers zijn elke dag opnieuw een harde confrontatie met de realiteit', merkte Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum, op. 'Er zijn hoopgevende elementen, voornamelijk in het dalende aantal ziekenhuisopnames. Dat stemt experts hoopvol, maar het aantal overlijdens blijft heel hoog.' De analyse van de cijfers moet volgens Stevens aan de experts worden overgelaten. 'Ze zullen op basis van hun analyses de nationale veiligheidsraad adviseren en de volgende stappen nemen in het beheer van deze complexe situatie.' Toch mogen we ons volgens Stevens een beetje optrekken aan de voorzichtig bemoedigende cijfers.

'Ons gedrag bepaalt de curve, en niet andersom', waarschuwde hij. 'Het zou heel onverantwoord zijn als de mensen de cijfers nu zelf gaan interpreteren en hun gedrag aanpassen. De dalende curve kan heel snel opnieuw naar boven schieten, dat moeten we absoluut vermijden. Geef mee het voorbeeld en stop het virus.'

Stevens benadrukte dat er veel vrijwilligers zijn die zich dagelijks inzetten voor de meest kwetsbare mensen in de maatschappij. 'Duizenden mensen van alle leeftijden zetten zich dagelijks in om anderen te ondersteunen in deze moeilijke periode. Dergelijke acties leiden tot de nodige veerkracht in onze samenleving, en geeft ons de weerbaarbeid om hier samen uit te geraken.' Hij bedankte iedereen die daaraan meewerkt.

Hier vindt u alle coronacijfers in beeld.