Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

Belgische bedrijven gaan eigen mondmaskers produceren

Belgische bedrijven gaan eigen mondmaskers produceren
Beeld Thomas Sweertvaegher

Van Heurck en ECA, twee Belgische bedrijven, starten samen de productie op van chirurgische mondmaskers en FFP2-mondmaskers in eigen land. Dat bevestigen de bedrijven en het kabinet van minister Philippe De Backer (Open Vld).

“We proberen de productie nu zo snel als mogelijk op te starten en onderzoeken de verschillende opties voor de toelevering en productie van de grondstoffen. Daarbij kijken we zeker ook naar andere Belgische bedrijven. We rekenen hiervoor ook op de steun van het team van Minister De Backer”, klinkt het.

Op enkele weken zullen vier machines geïnstalleerd worden voor de productie van chirurgische mondmaskers. Elke machine kan 45 miljoen maskers per jaar produceren, het gaat dus in totaal over 190 miljoen chirurgische mondmaskers per jaar, of ongeveer 4 miljoen per week. “Op deze manier kunnen we indien dat nodig zou blijken de volledige Belgische bevolking van hoogwaardige chirurgische maskers voorzien. Voor de distributie daarvan zijn we reeds in gesprek met Bpost. Als het nodig blijkt, zullen we dus heel snel kunnen schakelen”, aldus De Backer.

Lees ook: Genezen van Covid-19: ‘Alsof beulen messen in je nek, schouders en rug steken’

De bedrijven hebben ook al een FFP2-machine aangekocht, waarmee ze over enkele weken zelf 10 miljoen FFP2-maskers per jaar kunnen produceren in ons land. “We willen ook gaan samenwerken met Nederland. In Nederland worden op dit moment al FFP2-maskers geproduceerd, maar nog geen chirurgische maskers. Wij starten de productie van chirurgische maskers in ons land als eerste op. We gaan ruilen. Op die manier geven we als België en Nederland opnieuw het voorbeeld door samen te werken binnen de Europese Unie”, aldus De Backer.