Direct naar artikelinhoud
Criminaliteit

Gevaarlijkste steden ter wereld zijn plots veiliger, met dank aan het coronavirus

Politieagenten in Chicago blokkeren de toegang van een park.Beeld AP

De gevaarlijkste steden ter wereld zijn een stuk veiliger geworden tijdens de coronacrisis. Lockdownmaatregelen zorgen voor een afname van drugscriminaliteit en gewapende overvallen.

In Chicago, een van de meest gewelddadige steden in de Verenigde Staten, is de criminaliteit vergeleken met dezelfde periode vorig jaar met 10 procent gedaald, nu het openbare leven in de stad grotendeels tot stilstand is gekomen. 

De opmerkelijkste daling vertoont de drugscriminaliteit, die nam af met 42 procent. Advocaten met veel drugscriminelen onder hun clientèle zeggen dat dealers door de lockdown nergens heen kunnen om hun product te verkopen. Illegale handel in drugs op internet tiert wel welig, volgens misdaaddeskundigen.

Deze soort plotselinge, extreme dalingen van criminaliteit komt bijna nooit voor. Ter vergelijking: de stad New York slaagde er dankzij een grootscheepse antimisdaadcampagne in de jaren 90 in de criminaliteitscijfers met 40 procent omlaag te krijgen, in een periode van drie jaar. Nu is het aantal moorden, verkrachtingen en diefstallen in het centrum van de Amerikaanse coronacrisis in een maand met 12 procent gedaald, doordat misdadigers minder mogelijkheden hebben voor bijvoorbeeld inbraken.

Minder politie

De daling die de statistieken laten zien, kan ook beïnvloed zijn door het feit dat de politie minder arrestaties verricht. Politiekorpsen beschikken over minder personeel doordat ook onder agenten het coronavirus zijn tol eist. De politie van New York, het grootste politiekorps van de VS, heeft 7.000 zieken en nog eens 2.000 bevestigde gevallen van corona. Er zijn veel minder agenten en die agenten moeten de beperkende maatregelen handhaven. En dus worden plegers van lichtere vergrijpen niet gearresteerd, maar krijgen ze alleen een dagvaarding.

Ook in Latijns-Amerika melden politiekorpsen sterke dalingen. In El Salvador is het gemiddeld aantal moorden gedaald tot twee per dag, in plaats van de 600 die er gebruikelijk zijn. In Peru is zelfs 84 procent minder misdaad dan voor de coronacrisis. Ook het aantal dodelijke slachtoffers van auto-ongelukken is sterk verminderd, melden lijkschouwers in de hoofdstad Lima aan persbureau AP.

Verkrachtingen

De Zuid-Afrikaanse politie zag in de eerste week van de lockdown al een spectaculaire afname van het aantal verkrachtingen. Dat waren er nu 101, tegenover 700 in dezelfde periode vorig jaar. Ook moord en bendegeweld dalen.

De Europese politiedienst Europol constateerde eerder een toename van criminaliteit. Zo zijn fraudeurs buitengewoon actief, zowel op het internet als in het normale leven. Ook pedofielen maken misbruik van het feit dat veel kinderen langdurig online zijn. Verkopers van allerlei namaak, zoals maskers van slechte kwaliteit, doen goede zaken en inbrekers gebruiken nieuwe smoesjes rondom corona om huizen binnen te komen.