Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

WHO waarschuwt voor optimisme in Europa

WHO waarschuwt voor optimisme in Europa
Beeld AFP

Hoewel in sommige delen van Europa het aantal nieuwe coronabesmettingen terugloopt, ook in Italië en Spanje, groeit het aantal in andere Europese landen nog, zoals in het Verenigd Koninkrijk en Turkije. Dat waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens de WHO is het nog veel te vroeg om te zeggen dat het einde van de coronacrisis in Europa in zicht is. Diverse landen, zoals Oostenrijk en Denemarken, besloten al de lockdown te versoepelen en de economie deels weer te openen. In de VS zei president Trump maandag dat hij op korte termijn een besluit neemt over het afbouwen van de maatregelen.

“Zo’n 90 procent van de besmettingsgevallen bevindt zich in Europa en de VS”, aldus WHO-woordvoerder Margaret Harris op een briefing over de pandemie. “Wij zien dus zeker niet de piek naderen.” Eind vorige week waarschuwde de WHO al dat voorzichtigheid geboden is. “Het versoepelen van de maatregelen kan leiden tot een bloedige terugkeer van het virus”, aldus de organisatie, zonder overigens Oostenrijk te noemen.

Als een van de eerste landen in Europa besloot Oostenrijk de economie deels weer te openen. Zo mochten vanaf vandaag alle kleine winkels weer open.