Glabbeek promoot wandelkaart voor coronawandelaars

Een mooi beeld van het nieuwe wandelnetwerk in de Velpevallei in Zuurbelmde. © if

De toeristische dienst van de gemeente Glabbeek bezorgt aan iedereen die dat wil een gratis exemplaar van een wandelkaart. Bedoeling is om wandelaars, fietsers en joggers in deze coronatijd meer aan het bewegen te krijgen op de recreatieve wegen in de gemeente. In het artikel van 15 april in Het Nieuwsblad stond foutief dat de trage wegen op de kaart gerealiseerd zijn dankzij voetwegenactivist Marc Van Damme. Het gaat immers over een bestaande wandelkaart uit 2015 die een update kreeg in 2018. De trage wegen op de wandelkaart zijn allemaal al langer open in Glabbeek.

red

Thuis blijven zitten biedt weinig ontspanning, oordeelde het gemeentebestuur en het personeel van de toeristische dienst van Glabbeek. Daarom promoot de gemeente nu deze bestaande recreatieve kaart voor wandelaar, joggers en fietsers. “Glabbeek heeft ruim 45 trage wegen die al jaar en dag door de inwoners veelvuldig gebruikt worden, deze recreatieve wegen doorkruisen de gemeente en staan uitgestippeld op de recreatieve kaart”, klinkt het. De kaart kwam in 2015 al tot stand in samenwerking met lokale verenigingen, Natuurpunt, Sport Vlaanderen, de provincie en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en kreeg twee jaar geleden een update. Ook het natuurreservaat de Paddepoel in Bunsbeek wordt extra in de kijker gezet. In dit natuurgebied hebben wandelaars de keuze tussen een ‘groene’ wandeling van 3,2 kilometer en een ‘blauwe’ wandeling van 10 kilometer met vertrek aan de kerk in Bunsbeek.

Trage wegennetwerk

© if

Inmiddels werkt het gemeentebestuur van Glabbeek ook verder aan het trage wegennetwerk in de Velpevallei in Zuurbemde. “Tien paden zijn aangepakt”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “Sommige trage wegen waren gedeeltelijk verdwenen. Andere zijn nu afgeschaft, verlegd of heropend. Dat gebeurde in overleg met ANB. Zo konden we dit volledig nieuw wandelnetwerk realiseren. Het vernieuwde netwerk sluit aan bij het nog aan te leggen speelbos.” Volgens Reekmans maakt het gemeentebestuur zo werk van een actieplan trage wegen dat intussen meer en meer zichtbaar wordt op het terrein. “We zitten op schema. En wij laten ons hierbij als bestuursmeerderheid niet opjagen door voetwegenactivisten of de oppositie”, zegt hij nog. Glabbeek telt in totaal ongeveer negentig trage wegen. Daarvan is de helft toegankelijk en in gebruik. Daarnaast zijn er ongeveer 45 wegen die al jaren gedeeltelijk of helemaal verdwenen zijn en waarvan vaak niemand het bestaan kent. Intussen werden er door de gemeente de voorbije jaren al ruim 20 van de 45 dossiers verdwenen trage wegen behandeld.

© if

Elke inwoner kan de kaart gratis online downloaden via de website en Facebookpagina van de gemeente of bestellen via wouter.heeren@glabbeek.be. Ze wordt dan per post bedeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus