De Nationale Veiligheidsraad zal woensdag aankondigen dat de lockdown tot 3 mei wordt verlengd. © BELGA

Paasweekend zal invloed hebben op exitstrategie: “Tol zou groot kunnen zijn”

De Nationale Veiligheidsraad zal woensdag aankondigen dat de lockdown tot 3 mei wordt verlengd. “In het kader van een exitstrategie zou de tol van het lakse paasweekend wel eens heel erg groot kunnen zijn”, waarschuwen experts.

Yves Lambrix

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

LEES OOK. Verbiedt Veiligheidsraad alle grote zomerfestivals?

Woensdagnamiddag komt de Nationale Veiligheidsraad samen om zich opnieuw te buigen over de coronamaatregelen. Hoewel de cijfers eindelijk positief evolueren is het veel te vroeg om die nu al af te bouwen. Bijgevolg wordt de lockdown tot minstens 3 mei verlengd. Hoogstens komen er kleine bijsturingen, zoals de mogelijkheid voor tuincentra om open te gaan.

Het wordt vooral uitkijken naar wat de Veiligheidsraad doet met het eerste advies van de GEES-expertengroep onder leiding van professor Erika Vlieghe. De hamvraag is wanneer en welke exitstrategie er wordt ingezet. De keuze en timing zijn mogelijk nog belangrijker dan de aanpak van de pandemie zelf, want over enkele jaren zal blijken wie het bij het rechte eind had en wie er volledig de mist in ging. “Voorlopig is het wachten op een grondige analyse van de voorbije dagen. In die zin zou het wel eens een heel duur paasweekend kunnen worden”, klinkt het.

LEES OOK. Hoe ziet ons leven er straks uit? Deze lessen kunnen we trekken uit het buitenland

Net zoals ze de coronacrisis zijn ingegaan, zullen de Europese lidstaten ook hun exitstrategie in verdeelde slagorde implementeren. Een overzicht:

1. Scholen

Europa: in Denemarken gaan alle kleuter- en lagereschoolkinderen woensdag opnieuw naar school, in Noorwegen is dat vanaf 27 april. In Duitsland raden experten aan om de scholen stilaan te heropenen, op voorwaarde dat dat van jong naar oud gebeurt en groepen er niet met elkaar worden vermengd. De Franse president Macron zegt dat de scholen in zijn land vanaf 11 mei geleidelijk weer opengaan. In Oostenrijk blijven de scholen tot half mei sowieso dicht.

België: in ons land hebben de Vlaamse universiteiten al beslist om tot het einde van het jaar virtueel les te geven. Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) liet al verstaan dat de lagere en middelbare scholen na de paasvakantie niet meteen zullen opengaan. Vanaf maandag zullen leerkrachten online wel nieuwe leerstof aanbieden.

2. Winkels en bedrijven

Europa: in Denemarken zijn de meeste winkels opengebleven, in Oostenrijk mochten kleine winkels, doe-het-zelfzaken en tuincentra gisteren opnieuw de deuren openen. In Duitsland bepleiten experten eenzelfde scenario. In Spanje mogen een aantal niet-essentiële bedrijven hun deuren heropenen, de industrie en de bouw mogen opnieuw aan de slag mits social distancing. In Italië blijven niet-essentiële winkels zeker tot 3 mei dicht en in Frankrijk tot 11 mei.

België: Na de stormloop op de containerparken en het lakse gedrag van heel wat Belgen tijdens het paasweekend, is het uitgesloten dat niet-essentiële winkels woensdag mogen heropenen. Wel wordt nagedacht over een eerste perspectief op gedeeltelijke heropening. In bedrijven waar dit mogelijk is, zal telewerk tot nader order de norm blijven.

3. Horeca en festivals

Europa: In Oostenrijk mogen hotels en restaurants vanaf mei wellicht heropenen. Ook in Duitsland ligt dat plan op tafel. In Frankrijk blijft de horeca voorlopig dicht. In Nederland zijn grote bijeenkomsten verboden tot 1 juni en in Frankrijk zelfs tot half juli.

België: In ons land blijven cafés en restaurants voorlopig dicht. Over het al dan niet laten doorgaan van grote zomerevenementen en -festivals zijn de meningen verdeeld. Terwijl de ene pleit voor een totaalverbod tot eind augustus, willen anderen nog even afwachten. Als dit tweede kamp het pleit wint, is er dus nog een waterkans voor Pukkelpop 2020.

4. Samenleven

Europa: Sommige landen zijn van plan om bepaalde kwetsbare groepen (senioren, langdurig zieken...) speciale regels op te leggen. Oostenrijk maakt het nu al verplicht een mondmasker te dragen voor iedereen die naar de winkel gaat of het openbaar vervoer neemt. Duitsland gaat wellicht dezelfde weg op. In Spanje is de regering begonnen me het uitdelen van 10 miljoen mondmaskers op het openbaar vervoer. Frankrijk plant drie maatregelen vanaf 11 mei: de meest kwetsbaren moeten binnenblijven, iedereen met symptomen zal op Covid-19 worden getest, en elke burger krijgt een mondmasker.

België: Als de exitstrategie wordt ingezet, zal dit gepaard gaan met nieuwe veiligheidsmaatregelen. Buitenlandse reizen zullen er deze zomer wellicht niet meer inzitten. En na zorgverleners zullen ook passagiers van openbaar vervoer en gezonde personen met een beroep waarin social distancing niet haalbaar is, mogelijk verplicht een mondmasker moeten dragen. Het tekort daaraan is dan (hopelijk) opgelost: twee Belgische bedrijven hebben gisteren groen licht gekregen voor de productie van 4 miljoen mondmaskers per week. Er is ook beslist dat er een intensievere teststrategie komt. In combinatie met de opsporing van contacten van besmette personen (via een app) kan dit de corona-uitbraak sneller indijken.

bekijk ook

Professor biostatistiek waarschuwt voor tweede piek: “We betalen een prijs voor het paasweekend, soepele regels niet aan de orde”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer