Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

Productie van mondmaskers in eigen land komt op gang: is alles nu opgelost?

Het UZ Jette heeft nu een tijdelijk naaiatelier waar mondmaskers en schorten voor het personeel gemaakt worden.Beeld Photo News

De Vlaamse bedrijven Van Heurck en ECA moeten op korte termijn zo’n 4 miljoen chirurgische mondmaskers per week produceren. Voor FFP2-maskers kijkt federaal minister Philippe De Backer naar een ruildeal met de noorderburen. Is de mondmaskersaga ten einde?

Dit weekend meldde De Morgen al dat twee Vlaamse producenten vrijdag tot een akkoord kwamen met de taskforce van minister Philippe De Backer (Open Vld) om over te gaan tot de productie van mondmaskers. Nu het contract getekend is, hebben die twee bedrijven ook een naam: Van Heurck, een producent van werkkledij uit Deurne, en ECA, een bedrijf dat autobekleding maakt in Assenede.

In enkele weken tijd zullen vier machines geïnstalleerd worden voor de productie van chirurgische mondmaskers, waarbij elke machine 45 miljoen maskers per jaar produceert. “Het gaat dus in totaal over 190 miljoen chirurgische mondmaskers per jaar, of ongeveer 4 miljoen per week”, zegt de minister. De regering verbindt zich ertoe een minimumaantal mondmaskers af te nemen aan een vastgelegde prijs, al blijven de details van de deal geheim.

Voorlopig rollen er nog geen mondmaskers van de productielijn. Dat lijkt ten vroegste begin volgende week realistisch. De aangekochte machines moeten uit het buitenland worden overgebracht. Eén machine is al aangekomen. “In de opstartfase zal het gaan om een miljoen chirurgische mondmaskers per week”, klonk het dit weekend nog bij Van Heurck. Beide bedrijven wensen nu op de achtergrond te blijven.

Volledige bevolking voorzien

“Er ligt al genoeg druk op hun schouders”, zegt Caroline Leys, woordvoerder van De Backer. De voorbije weken draaide de aankoop en levering van nieuwe mondmaskers uit op een ware saga. Na verschillende leveringen van slechte mondmaskers klonk de roep om ze in eigen land te produceren steeds luider. Op die manier kunnen we zeker zijn van de kwaliteit, klinkt het. “Nu zijn we bij een levering pas zeker als ze hier aan de grond staan”, zegt Leys over de vele malafide ondernemers die zich nu op de markt hebben gestort.

Is de angst op een tekort nu van de baan? Uit een rondvraag in de zorgsector door de taskforce van De Backer zou blijken dat in april en mei telkens nood is aan 15 miljoen chirurgische maskers en 3 miljoen FFP2-maskers, die een hogere bescherming bieden. Wat betreft de chirurgische mondmaskers lijkt april al bijna gedekt, er zijn ook nog eens 80 miljoen maskers in bestelling.

De productie van de Belgische bedrijven zou volgens De Backer de volledige bevolking van ons land van hoogwaardige chirurgische maskers kunnen voorzien. Voor de distributie zijn er al gesprekken met Bpost. “Maar of dat deel zal uitmaken van de exitstrategie, bepalen wij niet”, zegt Leys. Volgens haar is het eerder een proactieve zet. Een concreet signaal dat het dragen van mondmaskers verplicht wordt – wat volgens sommige experts gaat gebeuren wanneer de maatregelen versoepelen – is er voorlopig nog niet.

Ruildeal

Voor de chirurgische mondmaskers lijkt het tekort dus afgewend, in die mate dat zelfs al wordt nagedacht over een mogelijk overschot. Wat de FFP2-maskers betreft, staan de zaken er nog anders voor.

Van Heurck en ECA hebben ook een FFP2-machine aangekocht, waarmee ze binnen enkele weken zo’n 850.000 FFP2-maskers per maand kunnen produceren. De Tijd bericht over een vzw  van een groep Vlaamse ondernemers, The Fair Production Company, die elke maand op 1 à 1,5 miljoen mondmaskers van het type FFP2 mikt. Een realistische starttermijn is echter pas deze zomer.

Een mogelijke ruildeal met Nederland zou een snelle oplossing kunnen bieden. “Daar worden al FFP2-maskers geproduceerd, maar nog geen chirurgische maskers”, klinkt het bij De Backer. Zo heeft het bedrijf AFPRO Filters al een fabriekshal vrijgemaakt voor de productie van FFP2-mondmaskers. Gesprekken tussen beide landen hebben al geleid tot een principeakkoord, maar de kleine lettertjes moeten nog ingevuld worden.