Merkel wil Duitse scholen na de Paasvakantie terug open

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal woensdagmiddag per videoconferentie de voorzitters van de zestien deelstaten (Länder) samenbrengen. Ze wil kijken in welke mate de lockdownmaatregelen kunnen worden versoepeld. Die zijn sinds media maart van kracht en gelden voorlopig tot 19 april. Later op de avond zou ze dan een verklaring afleggen.

Met meer dan 120.000 gevallen van Covid-19, maar iets minder dan 3.000 sterfgevallen, hebben de Duitsers de epidemie in vrij goede banen kunnen leiden. 

Merkel zal naar alle waarschijnlijkheid voorstellen om begin mei – na de Paasvakantie – de scholen te heropenen. Ook de meeste winkels en bedrijven zouden dan terug open gaan. Dat op voorwaarde dat de beschermingsmaatregelen op het gebied van gezondheid nauwgezet in acht worden genomen. Het dragen van maskers zou – alvast in het openbaar vervoer – verplicht worden. 

Angela Merkel heeft op een gunstig verslag van de Academie voor Geneeskunde gewacht alvorens haar mening te formuleren. De voorzitter van de Academie – professor Gerald Haug – tekende wel voorbehoud aan. Volgens hem blijft er een risico op een tweede besmettingsgolf als de lockdownmaatregelen met betrekking tot ‘social distancing’ worden versoepeld. 

Verder heeft de Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina maandag in een verklaring aanbevolen om lagere en middelbare scholen ‘zo snel mogelijk’ te heropenen. Niet enkel voor de kinderen, maar ook om de ouders te ontlasten. Kanselier Angela Merkel omschreef de aanbevelingen van de wetenschappers als ‘uiterst belangrijk’ voor elke exitstrategie.

Coördinatie met Frankrijk

De kanselier wil  de versoepeling van de regels ook coördineren met Italië en Frankrijk. Zo is al een Frans-Duitse taskforce opgericht, waarin vertegenwoordigers van de ministers van Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Milieu zetelen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas pleit ondertussen verder voor de invoering van één enkele corona-app op smartphones in de ganse EU. Op die manier zou Brussel de opheffing van de lockdowns kunnen coördineren. Met zo’n corona-app kunnen mensen erachter komen of ze in contact zijn geweest met een besmette persoon. In Duitsland wordt al weken gediscussieerd over de invoering van een dergelijke toepassing. Een oplossing of overeenkomst werd nog niet bereikt.

Meer