Wat beslist de Nationale Veiligheidsraad vandaag? Wellicht verlenging, maar geen verstrenging coronamaatregelen

Sinds 14.30 uur zit de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om zich te buigen over de maatregelen die ons land sinds half maart in zachte "lockdown" houden. Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken en het aantal besmettingen te blijven tegengaan, zullen die maatregelen naar alle waarschijnlijkheid nog eens met twee weken verlengd worden, dus tot begin mei. 

Officieel wordt het pas straks, maar verschillende politici en wetenschappers maakten het de voorbije dagen al duidelijk: we zullen ons nog een tijd moeten beperken tot essentiële verplaatsingen en anderhalve meter afstand bewaren. De scholen zullen nog niet opnieuw opengaan na de paasvakantie en ook horecazaken en niet-voedingswinkels blijven dicht na komende zondag. Mogelijk komen er een paar kleine versoepelingen en mogen bijvoorbeeld tuincentra onder bepaalde voorwaarden weer open.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) sprak maandag in "Het Journaal" al van een verlenging en geen verstrenging van de maatregelen. “Respecteer de maatregelen en dan kunnen we wellicht geleidelijk opnieuw naar een genormaliseerd samenleven gaan”, zei De Crem. Hij waarschuwde wel dat als er binnen een of twee weken opnieuw een toename komt van het aantal ziekenhuisopnames omdat de maatregelen nu niet nageleefd worden, “we misschien wel naar sterkere maatregelen moeten.”

Ook viroloog Steven Van Gucht waarschuwde al meermaals voor een te lakse houding tegenover het coronavirus. “Als we nu te los met het virus omspringen, betalen we daar over twee weken mogelijk de prijs voor. Het is belangrijk dat we onze greep blijven aanhouden, het virus wordt moe.” Van Gucht ziet wel hoop in de dalende cijfers maar ze zijn niet allemaal positief. “Het aantal doden is spijtig genoeg nog te hoog. Er is een daling ingezet maar die gaat traag en kan nog weken duren. Ik heb altijd half mei voor ogen gehouden als moment om van strategie te veranderen en de strenge maatregelen alleen nog toe te passen op wie (mogelijk) besmet is.”

Wat met de festivals? En de zomervakantie?

De Veiligheidsraad moet ook duidelijkheid scheppen voor de organisatoren van grote zomerevenementen, zoals Rock Werchter en Tomorrowland. Eerder was bij zowel ministers als politici te horen dat de kans erg klein is dat die festivals kunnen plaatsvinden, maar een definitieve beslissing volgt vanavond. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei in het Vlaams Parlement dat hij duidelijkheid verwacht voor de maanden mei, juni en juli en nog niet meteen voor de evenementen tot en met eind augustus.

Komt er ook duidelijk reisadvies voor de zomer en al een vleugje toekomstperspectief in het algemeen? In Frankrijk is dat lichtpunt 11 mei: tot dan wil president Emmanuel Macron restaurants en cafés dichthouden en het samenscholingsverbod handhaven. Daarna zullen scholen en kinderopvang geleidelijk aan weer opengaan. In Oostenrijk zijn kleine winkels sinds gisteren open, in Spanje mogen bouw en industrie weer opstarten.

In ons land heeft de Groep van Experts belast met de Exitstrategie (GEES) gisteren een eerste rapport voorgesteld. Dat ligt straks ook op de tafel van de Veiligheidsraad maar inhoudelijk kwam er nog geen informatie naar buiten. Viroloog Marc Van Ranst wilde er gisteravond ook niets over kwijt in "De afspraak". Hij zei wel dat mondmaskers voor het grote publiek wellicht een rol zullen spelen bij de versoepeling van de maatregelen.

Onze reporter Bart Verhulst is in Brussel waar de Nationale Veiligheidsraad samenkomt.  Herbekijk zijn analyse in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen