Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump laat naam printen op noodcheques voor Amerikanen

Trump laat naam printen op noodcheques voor Amerikanen
Beeld Photo News

Het Amerikaanse ministerie van Financiën moet in allerlijl de naam van president Trump printen op de nooduitkeringen die tientallen miljoenen Amerikanen krijgen wegens de coronacrisis. Dat schrijft de krant The Washington Post, die stelt dat dit nooit eerder gebeurde.

De stimulus-cheques zijn uitkeringen voor Amerikanen in nood en zijn een onderdeel van het steunpakket ter waarde van 2.000 miljard dollar (omgerekend 1.822 miljard euro) waarmee de overheid de economische impact van de coronacrisis wil counteren.

Linkerkant

Als Amerikanen de cheque van 1.200 dollar (1.093 euro) openen, zullen ze aan de linkerkant ‘President Donald J. Trump’ lezen. Nooit eerder stond de naam van een president op een uitkering van de Amerikaanse belastingdienst, om partijdigheid te vermijden.

De Amerikaanse belastingdienst is volop aan de slag om het plan technisch te realiseren, waardoor de levering van de cheques volgens bronnen enkele dagen vertraging oploopt. Dat lijkt niet veel, maar de meeste Amerikanen hebben geen spaargeld en leven van ‘paycheck’ naar ‘paycheck’. Miljoenen Amerikanen zitten momenteel zonder werk door de crisis. Een officiële vertegenwoordiger van de dienst Financiën ontkent dat er een vertraging is.

In november zijn er presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De campagne van Trump staat momenteel op pauze door de uitbraak van het coronavirus en hij kan geen rally’s houden, die zo populair zijn bij zijn basis. Critici zien in de cheques dan ook een manier om zijn kiezers tevreden te houden.