Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

Advies experts gelekt: ‘Mondmaskers bij versoepeling maatregelen niet verplicht, wel aanbevolen’

Het dragen van een mondmaskers zou specifiek aanbevolen worden op plaatsen waar veel mensen zijn, zoals op het openbaar vervoer.Beeld GI

Het dragen van een mondmasker wordt in ons land voortaan aanbevolen. Dat blijkt uit een advies van de belangrijkste gezondheidsinstellingen in ons land, dat RTBF kon inkijken. Er zou een akkoord over bestaan binnen de Nationale Veiligheidsraad. Of het advies gevolgd wordt, is een politieke beslissing.

De Nationale Veiligheidsraad, met daarin de belangrijkste federale en regionale ministers aangevuld met veiligheidsdiensten en gezondheidsexperts, komt vanmiddag nog samen. Na afloop van die bijeenkomst wordt waarschijnlijk aangekondigd dat de algemene coronamaatregelen nog tot minstens begin mei worden verlengd. RTBF kreeg al inzage in documenten waarover eensgezindheid zou bestaan.

Welke maatregelen neemt de Veiligheidsraad straks? Zo verneemt u het als eerste

De experts adviseren om het dragen van mondmaskers aan te bevelen. Het document omschrijft mondmaskers als een geschikt middel om om virusoverdracht naar anderen te voorkomen, wanneer de persoon die het draagt (nog) geen symptomen heeft. Het dragen van een mondmasker bewijst vooral zijn nut op plaatsen waar veel mensen samenkomen (openbaar vervoer, supermarkten, ...), en waar 1,5 meter afstand houden moeilijk is. 

Een grote verrassing is het advies niet. Virologen als Marc Van Ranst zeggen al een tijdje dat mondmaskers een rol zullen spelen in de zogenoemde exitstrategie, zeker op het moment waarop we weer allemaal de bus of de trein nemen.

Lees ook: Het lot van de komende maanden: deze machine tekent het uit

FFP2-maskers

Het gaat daarbij om papieren of stoffen mondmaskers. FFP2-maskers moeten het voorrecht blijven van gezondheidspersoneel, dat in contact komt met besmette coronapatiënten.

Er zullen ook duidelijke richtlijnen komen over het zelf maken van stoffen maskers. Hoe je dat doet, en welke stof je best gebruikt. De mondmaskers zouden ook dagelijks gewassen moeten worden. Die praktische richtlijnen zou de overheid de komende dagen openbaar maken.

Waar haal je een masker?

Dan rest natuurlijk nog de vraag hoe je zo’n mondmasker te pakken krijgt. Moet je dat zelf kopen? Worden die verdeeld? Van Ranst vertelt aan Het Laatste Nieuws dat het een allegaartje zal worden van zelfgemaakte maskers, chirurgische maskers,... Aan kwetsbare groepen zullen ze allicht verdeeld worden. Ook daarover zal de Nationale Veiligheidsraad straks mogelijk communiceren.

Lees ook: ‘Onjuist wat men mij in de mond legt’: Marc Van Ranst over de hetze rond mondmaskers