Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vuurden de Duitsers V-bommen op België af. © Ten oorlog

Arnout Hauben gaat nog één keer ‘Ten oorlog’: kaart toont waar de dodelijke ‘vliegende bommen’ in België vielen

Nog één keer trekt Arnout Hauben Ten oorlog. In de laatste aflevering van zijn gelijknamige reportagereeks brengt hij het verhaal over de ‘vliegende bommen’ in kaart, waarmee de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terreur zaaiden in België. En dat mogen we best letterlijk nemen, want het team achter de reeks tekende de sporen van de V-bommen uit op een digitale kaart.

Wout Desmytere

V-bommen heetten ze, met de V van Vergeltungswaffen. De Duitsers zetten de gesofisticeerde bommen in aan het einde van de oorlog. Het waren voorlopers van de hedendaagse raketten. Zeer groot bereik, maar niet altijd precies. Ze veroorzaakten tonnen materiële schade (collateral damage, in vakjargon) en zorgden voor veel dodelijke slachtoffers. Van de 9.000 geschatte V-bommen die op België werden afgevuurd, hebben er 775 voor slachtoffers gezorgd, 8.000 doden in totaal.

In de laatste aflevering van Ten oorlog vertrekt Arnout vanuit het West-Vlaamse Eernegem, waar de eerste dodelijke V-bom viel op 8 juli 1944, om te eindigen waar de laatste bom dodelijke slachtoffers eiste. In Kalmthout, op 29 maart 1945.

Maar er is meer: samen met zijn team heeft Arnout de 775 dodelijke bommen op België ook letterlijk in kaart gebracht. Op de deelbare interactieve kaart vind je alle locaties terug, van de eerste tot de laatste dodelijke V-bom in België. Bij elke bom staat het aantal doden en slachtoffers vermeld. In enkele gevallen werd er ook een uitgebreidere uitleg toegevoegd. Je kan er dus voor je eigen stad of gemeente nagaan of er bommen zijn gevallen, waar precies en hoeveel slachtoffers daarbij vielen.

Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen, maandag 20 april om 20.40 uur op Eén

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER