Niemand begrijpt waarom bezoek opnieuw toegelaten wordt in woon-zorgcentra: “Totaal onverantwoord”

De Nationale Veiligheidsraad kondigde woensdagavond aan dat woon-zorgcentra opnieuw beperkt bezoek mogen toelaten. Maar die beslissing krijgt enorm veel kritiek. Ook vanuit de rusthuiskoepels. Voor hen kwam de maatregel als een verrassing en ze noemen hem dan ook “totaal onverantwoord.” Intussen roept Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op om de maatregel uit te stellen.

Pieter Lesaffer, sgg

“Dit komt veel te vroeg. De gezondheid van de bewoners en het personeel komt op de eerste plaats. Nu brengen we een brandspoor binnen in de woon-zorgcentra terwijl nog lang niet alle branden zijn geblust. De testresultaten hebben net aangetoond dat veel personeelsleden besmet zijn, ook al hebben ze geen symptomen. En nu gaan we misschien nog meer mensen binnenbrengen die besmet zijn zonder dat ze het weten?”, zegt Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, dat ruim 300 vzw-rusthuizen overkoepelt.

Voor haar is de conclusie nu duidelijk: “Wij gaan al onze woon-zorgcentra adviseren om de maatregel niet toe te passen. Dat is het enige wat we tot nog toe kunnen doen. Intussen zoeken we naar andere manieren om dat tegen te houden.” Zorgnet-Icuro vertegenwoordigt ruim een derde van alle woon-zorgcentra.

Ook Vlozo, de koepelorganisatie van de commerciële rusthuizen, reageert verbaasd. “Dit klinkt misschien goed, maar in de praktijk heeft dit heel grote gevolgen”, zegt de woordvoerder. Later vanavond stuurt de organisatie een persbericht met een uitgebreidere reactie.

Van Ranst: “Meer overleg”

Ook viroloog Marc Van Ranst begrijpt de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad niet goed. “Voor sommigen is dat bezoek inderdaad heel welkom. Er zijn mensen die echt vereenzamen. Maar is dit het goede moment? Die woon-zorgcentra hebben al weken heel veel werk gehad. Als je dan nog rekening moet houden met bezoek. En je moet die de beschermkledij geven die je zelf een paar weken geleden niet had. Dat wordt niet eenvoudig”, zei hij woensdagavond in het tv-programma Vandaag.

Volgens Van Ranst is het sowieso belangrijk dat er eerst aan een aantal voorwaarden voldaan is voor er bezoek over de vloer mag komen. “Er moet voldoende beschermingsmateriaal zijn. En dat bezoek kan ook niet elke dag. Dat krijgen de woon-zorgcentra niet gebolwerkt. Dit hadden ze beter met de sector afgesproken.”

“Iedereen moet hier samenwerken. Mensen voor verrassingen zetten, is misschien niet de juiste manier”, zei Van Ranst. Hij gaf ook aan dat dit een voorbeeld is van de moeilijkheden die we nog gaan krijgen. “Dit is slechts één kleine maatregel die wordt teruggeschroefd. (Over verdere stappen, nvdr.) gaan we veel langer moeten discussiëren .” Een maatregel invoeren is dan ook veel gemakkelijker dan eentje terugschroeven, zei de viroloog. Meer duiding, meer uitleg en meer overleg was volgens hem beter geweest.

Er was woensdagavond ook onmiddellijk al een discussie over het opnieuw intrekken van de maatregel. “Wat de veiligheidsraad beslist , kan ze ook opnieuw intrekken. En de beslissing gaat nog door de gemeenschappen bekeken worden. Daar kan dus nog wel wat aan gesleuteld worden. En dat lijkt me verstandig.”

Beke: “Te belangrijk om snel-snel te doen”

Na de felle reacties uit de sector roept minister Beke nu op om de maatregel uit te stellen. “Bezoek aan woon-zorgcentra en andere voorzieningen moet heel doordacht gebeuren”, schrijft hij op Twitter. “Laat ons daarom die beslissing uitstellen en goed voorbereiden. In overleg. Dit is te belangrijk om snel-snel te doen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Psychisch lijden onderschikt aan het fysiek overlijden”

Hendrik Verkest (CD&V), burgemeester van Wingene, gaat niet akkoord met het toelaten van bezoek in de woon-zorgcentra. “Ik zal er alles aan doen om de versoepeling van deze maatregel tegen te houden. Iedereen heeft immense inspanningen geleverd om de verspreiding van dit dodelijke virus zo veel mogelijk tegen te houden, dan ga je in volle crisis de deur toch niet opnieuw openzetten?”, zegt hij.

De burgemeester benadrukt dat hij het psychisch lijden van de bewoners en hun familieleden niet onderschat. “Uiteraard heb ik daar veel begrip voor, maar op dit moment is het psychisch lijden onderschikt aan het fysiek overlijden.” Vlaams Parlementslid Brecht Warnez, schepen in Wingene, volgt het standpunt van de burgemeester en wil enkel bezoek als de directie en de lokale crisiscel oordelen dat het haalbaar en veilig is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen