Brusselse Veiligheidsraad roept gelovigen op gebruiken aan te passen aan coronasituatie, Executief geeft richtlijnen voor ramadan

© BELGA

Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad van woensdagnamiddag is ook de Brusselse Gewestelijke Veiligheidsraad samengekomen, om de evolutie van de toestand te bespreken en de beslissingen van de federale overheid bekend te maken. Daarnaast kwam er van de Brusselse Veiligheidsraad een oproep naar iedereen die betrokken is bij de organisatie van inwijdings-, levensbeschouwlijke en religieuze feesten, maar ook de gelovigen, om de “gebruiken aan te passen aan de huidige situatie”.

adb

De Gewestelijke Veiligheidsraad kwam overeen dat het besluit van de minister-president wordt aangepast om sommige bezoeken in woon-zorgcentra toe te laten. “Er komt zo snel mogelijk overleg”, kondigde de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron aan op Twitter. Er komt ook politieverordening voor het hele gewest om de GAS-boetes te harmoniseren en af te stemmen op de gerechtelijke sancties.

Daarnaast kwam een boodschap aan geloofsgemeenschappen. De Raad herinnerde eraan dat plechtigheden en bijeenkomsten verboden zijn, maar herinnert ook aan de regels om een veilige afstand te bewaren. Onder meer het christelijke, Joodse en orthodoxe paasfeest werden genoemd, net als de ramadan.

De algemene maatregelen die ook gelden voor bijzondere gelegenheden en religieuze feesten, houden in dat de gelovigen niet meer naar een gebedshuis mogen voor vieringen en dat familiebijeenkomsten enkel toegelaten zijn onder familieleden die onder hetzelfde dak wonen en in datzelfde gezinsverband moeten plaatsvinden.

Uitzonderlijke ramadan

Het Executief van de Moslims in België (EMB) heeft woensdagavond bekendgemaakt dat de ramadan op 24 april begint. Het EMB heeft door de coronacrisis ook aanpassingen in de levenswijze tijdens deze belangrijke vastenmaand ingevoerd.

De moskeeën blijven gesloten voor het publiek en er wordt binnen geen enkele activiteit georganiseerd. “Als gevolg daarvan zal het Tarawih-gebed, dat elke avond tijdens de maand van de Ramadan wordt gehouden, niet plaatsvinden in de gebedshuizen. Dit niet-verplichte, bijkomende gebed kan enkel thuis gehouden worden in beperkte kring, namelijk alleen onder familieleden die onder hetzelfde dak wonen”, luidt het woensdagavond in een persbericht van het EMB.

Voorts zullen er geen bijeenkomsten zijn in de moskeeën. “Om de moslims te ondersteunen en hen toe te laten hun spiritualiteit in alle sereniteit te blijven beleven, zal de Brusselse Grote Moskee via videoopnames opgenomen in haar lokalen verschillende religieuze lezingen voorgedragen door imams ter beschikking stellen.”

Om de veiligheidsafstanden te respecteren en bijeenkomsten van mensen voor voedingswinkels te vermijden, verzoekt het EMB de moslims om niet te wachten tot het einde van de dag om hun inkopen te doen.

Voorts moeten de maaltijden na zonsondergang thuis genuttigd worden en alleen met familieleden die er wonen. “Het uitnodigen van naasten, vrienden en buren wordt jammer genoeg verboden vanwege de door de overheid opgelegde verplichtingen tot social distancing. Bijeenkomsten van mensen, die zich soms vormen na het nuttigen van de maaltijd, worden niet langer toegelaten.”

Kinderen, ouderen of kwetsbaren, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en zieken zijn volgens het EMB vrijgesteld van het vasten. “Uitzonderlijk mogen dit jaar ook de moslimgelovigen die in de frontlinie werken in de strijd tegen de coronapandemie en die geconfronteerd worden met moeilijke werkomstandigheden (intense stress en vermoeidheid, drukke werkschema, het dragen van veiligheidskledij die de dorst vergroten), indien ze het moeilijk hebben, het vasten onderbreken of de start van het vasten uitstellen.” Het betreft volgens het EMB vooral medewerkers in ziekenhuizen, rusthuizen en uitvaartverzorgers.

Het EMB benadrukt nog dat het van groot belang is dat de gehele moslimgemeenschap deze aanbevelingen strikt opvolgt en begrijpt dat deze essentieel zijn om de volksgezondheid te vrijwaren. “In deze context is geduld daarbij de belangrijkste deugd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen