Tijdslijn: de knipperlichten die het Witte Huis hebben gewaarschuwd voor corona

President Donald Trump heeft de Amerikaanse bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie opgeschort, omdat die te laat en niet accuraat genoeg zou hebben gewaarschuwd voor het gevaar van het nieuwe coronavirus. Nochtans beschikte de Amerikaanse regering al in een vroeg stadium over onrustwekkende rapporten en berichten. Vanaf nieuwjaar werd de dreiging geleidelijk duidelijk, en halfweg januari werd de president ook persoonlijk op de risico's gewezen. We schetsen voor u een tijdslijn met de knipperlichten die eerst niet heel ernstig werden genomen, maar die de president uiteindelijk tot actie dwongen.

Tijdslijn


Klik hieronder op de bolletjes voor meer info


Eerste inlichtingenrapport? Eind november 2019

Volgens de Amerikaanse zender ABC zou het National Center for Medical Intelligence (NCMI) al eind november hebben gemeld dat in de Chinese regio rond Wuhan een besmettelijke ziekte het leven grondig verstoorde. Die bevinding was gebaseerd op onderschepte communicatie en op satellietbeelden. De NCMI - een gespecialiseerde inlichtingendienst die onder de bevoegdheid valt van het Pentagon - waarschuwde op dat moment in eerste instantie voor de gezondheidsrisico’s voor de Amerikaanse troepen in Azië.

Volgens ABC werd het rapport doorgespeeld aan de militaire inlichtingendienst DIA, de top van het ministerie en het Witte Huis. Mocht dit verhaal waar zijn, zou het er op kunnen wijzen dat niet alleen China de wereld te laat heeft gewaarschuwd, maar dat ook de VS de risico’s ofwel slecht heeft ingeschat, ofwel heeft nagelaten om alarm te slaan. Maar heel belangrijk: het Pentagon ontkent het bestaan van het NCMI-rapport, en ook de NCMI zelf sprak de berichtgeving tegen.

Melding uit China 31 december 2019

De Chinese regering meldt dat er in Wuhan een groot aantal gevallen van longontsteking zijn gesignaleerd.

De WHO komt in actie 1 januari 2020

De World Health Organization (WHO) lanceert een task force in haar hoofdkwartier, in de regio Azië en in China, om de uitbraak van de nieuwe ziekte op te volgen.

Eerste waarschuwingen in het Witte Huis 3 januari 2020

Tijdens een briefing in het Witte Huis maakt minister van Volksgezondheid Alex Azar melding van onrustwekkende berichten over een nieuw virus in China. De directeur van de Centers for Disease Control and Prevention had daarover met Chinese collega’s gebeld.

Rond dezelfde tijd belt Matthew Pottinger, een adjunct-adviseur Nationale Veiligheid in het Witte Huis, met een epidemioloog in Hongkong. Die vertelt hem over een nieuw virus dat op SARS lijkt en uiterst besmettelijk lijkt. Pottinger neemt de berichten heel ernstig.

Eerste wetenschappelijke communicatie WHO 5 januari 2020

De WHO verspreidt een eerste wetenschappelijke beschrijving over de nieuwe uitbraak, op basis van wat tot dan toe bekend is.

Genetische code COVID-19 12 januari 2020

China geeft de genetische code van het nieuwe coronavirus vrij, het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt.

COVID-19 in de dagelijkse veiligheidsbriefings Halfweg januari 2020

Rond half januari wordt er melding gemaakt van COVID-19 in de dagelijkse veiligheidsbriefings die door toplui van de inlichtingendiensten aan president Trump worden gegeven.

Het State Department of ministerie van Buitenlandse Zaken laat Amerikaanse diplomaten uit Wuhan weghalen.

Telefoontje minister van Volksgezondheid Azar met Trump 18 januari 2020

Minister van Volksgezondheid Alex Azar belt een eerste keer met president Trump over COVID-19. Volgens berichten in de Amerikaanse pers toont Trump op dat moment weinig belangstelling.

Eerste corona-zieke in de VS 21 januari 2020

De CDCP bevestigen dat een man in de staat Washington besmet is met het nieuwe coronavirus. Hij is recent teruggekeerd uit Wuhan.

Een aantal experten van de WHO brengen een bezoek aan Wuhan.

Het Emergency Committee van de WHO komt bijeen 22 en 23 januari 2020

Na twee dagen vergaderen bereiken de experten van het WHO-comité, dat bij noodsituaties wordt samengeroepen, geen consensus over de draagwijdte van de bedreiging van het virus.

Trump zwaait China lof toe 24 januari 2020

In een tweet geeft president Trump blijk van zijn waardering voor de Chinese reactie op de uitbraak.

Eerste memo Peter Navarro29 januari 2020

Trumps adviseur voor buitenlandse handel Peter Navarro stuurt een hoogst alarmerende memo naar de Nationale Veiligheidsraad in het Witte Huis. Navarro waarschuwt dat het nieuwe virus, bij gebrek aan vaccin en geneesmiddelen, een pandemie zou kunnen veroorzaken en tot een half miljoen Amerikanen het leven zou kunnen kosten. Hij pleit voor inreisbeperkingen voor passagiers uit China. Het is onduidelijk of de president deze memo persoonlijk gezien of gelezen heeft.

President Trump richt zijn speciale taskforce op, met o.m. de specialist infectieziekten Anthony Fauci.

De WHO slaat internationaal alarm, Trump kondigt reisbeperkingen aan 30 januari 2020

Na een tweede bijeenkomst van het Emergency Committee verklaart de topman van de WHO Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus dat COVID-19 als een Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) moet worden beschouwd.

In Washington is dit het signaal voor Dr. Fauci om minister Azar met meer nadruk te waarschuwen voor de risico’s. Intussen is een eerste besmetting vastgesteld op Amerikaanse bodem. Azar belt Trump een tweede keer over corona.

President Trump kondigt een inreisverbod aan voor reizigers die in de twee weken voorafgaand aan hun aankomst in de VS in China zijn geweest.

Inreisbeperkingen van kracht voor reizigers uit China 3 februari 2020

De inreisbeperkingen zijn van kracht. Ze gelden alleen voor buitenlanders. Amerikanen die uit China komen, en directe familieleden van Amerikanen, worden nog wel toegelaten, zij het na een medische screening op de luchthaven.

Trump blijft optimistisch 10 februari 2020

Tegenover de pers klinkt president Trump nog altijd vol vertrouwen. “Veel mensen denken dat het virus in april zal wegtrekken met de warmte, als het warmer wordt. Dat verdwijnt typisch in april. We doen het heel goed nu. We hebben 12 gevallen, 11 gevallen, en velen van hen verkeren nu in goede conditie.”

Drastische maatregelen opgelijst 14 februari 2020

De corona-taskforce van het Witte Huis en de Nationale Veiligheidsraad stellen een lijst van mogelijke maatregelen op die kunnen worden genomen om de verspreiding van het virus in te dijken. Daarin is sprake van de annulatie van sportwedstrijden, theatervoorstellingen en concerten, en van vergaderingen. Ook de sluiting van de scholen en het veralgemenen van telewerk worden genoemd.

Tweede memo Peter Navarro 23 februari 2020

In een tweede memo, gericht aan de taskforce, waarschuwt handelsadviseur Peter Navarro nu voor meer dan een miljoen doden in de VS als er geen actie wordt ondernomen. Hij dringt ook aan op extra geld voor de aanschaf van beschermend materiaal voor artsen en verplegers. Het is opnieuw niet duidelijk of de president dit gezien en gelezen heeft.

Plan van aanpak 24 februari 2020

Trumps corona-taskforce stelt een plan op: “Vier stappen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.” Trump is op dat moment nog op bezoek in India. De groep deskundigen spreekt af om het plan aan de president voor te leggen wanneer hij weer in Washington DC is.

Deskundige trekt luid aan de alarmbel 25 februari 2020

Een topmedewerker van de CDCP, dokter Nancy Messonnier, vertelt journalisten dat het waarschijnlijk is dat het virus zich in de VS zal verspreiden, en dat het leven grondig verstoord kan raken. Die verklaring veroorzaakt schokgolven op de beurs. President Trump, op de terugweg vanuit India, belt minister van Volksgezondheid Azar op en klaagt dat Messonnier de beurzen bang maakt.

Vicepresident Pence gaat de taskforce leiden 26 februari 2020

De aanstelling van Mike Pence aan het hoofd van de taskforce maakt duidelijk dat de VS zich klaarmaakt voor een belangrijke gezondheidscrisis. Tegelijk wil het Witte Huis daarmee meer greep krijgen op de communicatie over corona.

Trump verwacht een miraculeuze oplossing 27 februari 2020

De president blijft optimistisch. “Het zal verdwijnen. Op een dag, het is net een mirakel, zal het verdwijnen.”

Trump bezoekt CDCP 6 maart 2020

President Trump bezoekt het hoofdkwartier van de CDCP in Atlanta, en verzekert de Amerikanen dat er genoeg corona-tests beschikbaar zullen zijn.

WHO noemt de crisis een “pandemie”, Trump kondigt inreisverbod aan voor Europeanen 11 maart 2020

De WHO verklaart dat covid-19 nu kan worden beschouwd als een “pandemie”.

President Trump kondigt in een televisietoespraak aan dat hij de grenzen sluit voor reizigers uit 26 Europese landen (de Schengen-zone). Dat inreisverbod wordt twee dagen later van kracht.

In de VS zijn op dat moment 38 mensen aan het virus gestorve

Richtlijnen 16 maart 2020

Na weken van overleg en aarzeling kondigt president Trump een aantal guidelines of richtlijnen aan om de verspreiding van COVID-19 af te remmen. Hij roept de Amerikanen op om van thuis uit te werken, om bijeenkomsten van meer dan 10 personen te vermijden, om geen noodzakelijke verplaatsingen of reizen te maken, om geen restaurants te bezoeken, om geen bejaarden te bezoeken en om de handen te wassen. Scholen moeten dicht voor zover ze thuisonderwijs kunnen geven en wie ziek is moet absoluut binnen blijven.

Het gaat om zachte lockdown-maatregelen. Op het niveau van steden en staten worden intussen strengere lockdown-regels afgekondigd. De richtlijnen van Trump gelden initieel voor twee weken.

Trump noemt het een “pandemie’ 17 maart 2020

De richtlijnen worden verlengd 29 maart 2020

Dr. Fauci waarschuwt in televisieprogramma’s dat de VS moeten rekening houden met 200.000 doden als gevolg van COVID-19. President Trump houdt een persconferentie in de Rozentuin van het Witte Huis en klinkt somber. Hij kondigt aan dat de richtlijnen voor social distancing verlengd worden tot 30 april.

Trump haalt uit naar de WHO 7 april 2020

Op de sociaalnetwerksite Twitter ventileert president Trump zijn ongenoegen over de WHO. De VN-organisatie zou zich teveel op de Chinese belangen hebben gericht.

Trump draait de geldkraan dicht voor de WHO 14 april 2020

President Trump kondigt aan dat de VS hun financiële bijdrage aan de WHO “opschort”. De Verenigde staten zullen onderzoeken of de WHO niet in de fout is gegaan in de aanpak van de corona-pandemie, en of de bijdrage wel verantwoord is. In afwachting draaien ze de geldkraan dicht.

“De Amerikaanse belastingbetalers sturen elk jaar tussen 400 en 500 miljoen dollar per jaar aan de WHO,” zei Trump. “China daarentegen draagt maar ruwweg 40 miljoen $ bij, of zelfs minder. De WHO heeft niet alleen gefaald tegenover het Amerikaanse volk, maar ook tegenover de wereld, door de strijd tegen COVID-19 totaal verkeerd aan te pakken.”

Meest gelezen