Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Aangepaste maatregelen tegen coronavirus: alle zomerfestivals afgelast, tuincentra weer open

Een sfeerbeeld van Tomorrowland 2019. Deze zomer zal het feest in Boom niet doorgaan.Beeld Stefaan Temmerman

De Nationale Veiligheidsraad van België zat woensdagmiddag opnieuw samen over de maatregelen in de coronacrisis. Kort en goed: de lockdown wordt verlengd tot 3 mei en enkele maatregelen worden aangepast. ‘Dit is geen versoepeling’, benadrukt premier Wilmès. We geven u een overzicht.

en

- De inperkingsmaatregelen worden verlengd tot 3 mei: thuisblijven en voldoende afstand houden (1,5 meter) blijft de norm. 

- Om de verlenging dragelijker te maken mogen tuincentra en doe-het-zelf-winkels de deuren opnieuw openen, op voorwaarde dat ze de regels rond social distancing respecteren.

- Mensen in residentiële voorzieningen, zoals woon-zorgcentra en instellingen voor gehandicapten, mogen bezoek ontvangen. “Deze regel zal ook gelden voor mensen die geïsoleerd zijn en die zich niet kunnen verplaatsen.” Het gaat om één aangeduide persoon, die al twee weken geen symptomen heeft.

Over deze maatregel is echter meteen grote verwarring ontstaan. Bevoegd minister Wouter Beke zegt bezoek voorlopig niet toe te laten.

- Er kunnen geen massa-evenementen georganiseerd worden tot en met 31 augustus. Grote festivals zoals Rock Werchter en Tomorrowland, maar ook de Gentse Feesten, kunnen deze zomer dus niet plaatsvinden.

- Of sportwedstrijden kunnen doorgaan, ligt nog niet vast. Het is misschien mogelijk, als er zonder publiek gespeeld wordt, aldus premier Wilmès. “Maar dat moet nog bestudeerd worden.”

- Premier Wilmès benadrukt dat de basisregels blijven gelden. Samenscholingen blijven dan ook tot nader order verboden. Men moet permanent in beweging zijn. Wandelen, hardlopen, fietsen en de hond uitlaten zijn toegelaten, maar in een park picknicken of zonnebaden mag niet. De politie zal hierop blijven controleren en boetes uitschrijven. 

Mondmaskers

Volgende week komt er de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om de versoepeling van de maatregelen te bespreken. Dat zou mogelijk vanaf begin mei kunnen. “Maar alles zal afhangen van de cijfers en de manier waarop de maatregelen worden nageleefd”, waarschuwt premier Wilmès.

Het is duidelijk dat het dragen van mondmaskers een belangrijke rol zal spelen in de versoepeling van de maatregelen, aldus Wilmès. Naarmate de maatregelen worden afgebouwd, zullen stoffen maskers worden aanbevolen voor elke situatie waar geen veilige afstand kan behouden worden. “Daarvoor zal een collectieve inspanning nodig zijn, waaronder een opstart van nationale productie.”

Volg alle updates in onze liveblog