© AFP

Internationaal peloton unaniem over nieuwe datum Tour de France: “Eindelijk licht aan het einde van de tunnel”

Hij zat erop te wachten, Chris Froome. Drie minuten nadat wielerbond UCI het nieuws bekendmaakte dat de Tour de France toch nog zal doorgaan vanaf eind augustus, had de viervoudige winnaar al een tweet klaar. “Het nieuws waar velen van ons op zaten te wachten. Eindelijk wat licht aan het einde van de tunnel.”

Wim Conings

LEES OOK. Uitgestelde Tour de France start op 29 augustus, Giro en Vuelta na het WK

Het enthousiasme van Froomey kon echter niet bij iedereen op bijval rekenen. “Ik zie veel negativiteit en moedeloosheid op mijn tijdlijn”, tweette de Britse Keniaan een halfuur na zijn eerste tweet. “Ik weet dat deze periode hard geweest is voor ons allemaal, en dat wielrennen niet belangrijk is in vergelijking met andere dingen. Maar laten we hopen dat alles in de toekomst toch weer min of meer normaal kan worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Froome won de Tour in 2013, 2015, 2016 en 2017. In 2018 zag hij zijn ploegmaat Geraint Thomas met de zege aan de haal gaan, terwijl hij vorig jaar geblesseerd moest toekijken hoe een andere ploegmaat - Egan Bernal - de gele trui pakte.

Julian Alaphilippe: “In tijden als deze goed voor het moreel”

Julian Alaphilippe, die vorig jaar de Tour de France animeerde met enkele etappezeges en twee weken de gele trui droeg droeg, deelde ook zijn mening: “Ik ben erg blij dat ik eindelijk een kalender heb, met wedstrijden zoals de Tour de France, de wereldkampioenschappen en de Monumenten. Het is een licht aan het einde van de tunnel, wat in tijden als deze goed is voor het moreel. Het geeft je een extra boost om harder te werken om fit te zijn voor het moment om weer bij mijn teamgenoten te zijn.”

“Het nieuws is natuurlijk vrij nieuw en we zullen als team alle opties moeten bespreken, maar het is een opluchting dat er een soort structuur is en we kunnen uitkijken naar de koers”, aldus de Luxemburgse kampioen Bob Jungels. “Ik heb nog steeds getraind, maar zonder een doel voor ogen is dat moeilijk, dus het is leuk om wat data te hebben om naar toe te werken. Het ziet eruit als een verkorte koersperiode, maar ik weet zeker dat we tegen die tijd allemaal klaar zullen zijn om een ​​nummer op te spelden en te doen waar we van houden. Hopelijk kunnen we dat allemaal snel doen en kan ik samen met het team mijn programma voor de rest van het jaar uitwerken.”

© AFP

Patrick Lefevere: “Blij dat we min of meer een schema hebben”

“Ik ben blij dat we min of meer een schema hebben en dat het alle grote evenementen bevat”, reageerde Patrick Lefevere van Deceuninck - Quick-Step opgelucht. “Enkele andere wedstrijden zullen waarschijnlijk begin augustus plaatsvinden om de renners de kans te geven om in goede conditie aan te komen bij de start van de Tour, wat ook van belang zal zijn. Natuurlijk hangt het van land tot land af maar de renners zouden de mogelijkheid kunnen krijgen om in juli een intensief trainingsprogramma te doorlopen, voordat ze weer gaan koersen. Zodat ze fit zijn tot het einde van het seizoen.”

John Lelangue: “Goed dat er duidelijkheid is”

“Ik ben blij dat er duidelijkheid is”, zei teambaas John Lelangue van Lotto Soudal woensdag in reactie op de nieuwe wielerkalender. “We kunnen nu een planning opmaken. Er worden drie grote rondes georganiseerd, de Monumenten krijgen een plekje, we kunnen vooruit kijken.”

“Ik had de voorbije weken al begrepen dat er niet gekoerst zou worden voor eind juni”, begon Lelangue zijn uitleg. “Het virus laat dat nog niet toe. Er waren heel wat geruchten de voorbije dagen over de Tour en andere koersen, daar komt nu een eind aan. De competitie hervat in juli, midden juli. Eerst zullen er wat kleinere koersen zijn wellicht, vanaf augustus dan WorldTour-wedstrijden. Dat lijkt misschien laat, maar ik vind dit de beste optie. Ik ben blij met deze kalender.”

© Photo News

“Beter schuif je in deze omstandigheden de dingen ver vooruit in plaats van te vroeg te herstarten. De nieuwe planning is een goede oplossing, de meest veilige en er wordt gekoerst tot in november. In Spanje lijkt me dat wel te lukken met het weer. De Tour start nu eind augustus en loopt verder in september. Dat is laat, maar het is de Tour. Die zal altijd belangrijk zijn, of hij nu in juli of september wordt verreden. Bovendien is er ook geen concurrentie van andere sportevenementen. Er is geen EK voetbal of een WK of de Spelen, het is het enige grote sportevent van het jaar. Als je ziet hoeveel kijkers er waren voor een digitale Ronde van Vlaanderen, dan zal de interesse er ook nog wel zijn voor de Tour in september, net zoals voor de klassiekers. Iedereen wil weer koers.”

“Vooraf zijn er wellicht vooraf nog enkele kleinere rittenkoersen om iedereen de kans te geven om zich voor te bereiden en wordt het nationaal kampioenschap een week voor de Tour georganiseerd, zoals dat altijd het geval is”, vervolgde Lelangue. “Een goede zaak.”

Een ruime Tourselectie wordt meestal al in de decemberstages gemaakt. Maar door het virus valt deze planning nu in duigen. “We beginnen gewoon weer helemaal vanaf nul”, verduidelijkte Lelangue. “Het is ook eerst nog wat afwachten hoe die kalender verder wordt ingevuld. Wanneer vallen de klassiekers bijvoorbeeld of andere koersen. Dan kan je plannen.”

Lelangue vreest niet voor een Giro of Vuelta light. “Neen, er zijn jongens die dit seizoen nog niet eens gekoerst hebben of maar 10 of 20 dagen op de teller hebben. De honger is groot om te koersen, dat zal ook in oktober en november nog het geval zijn. Natuurlijk, met deze planning kan je niet de Tour en Giro rijden, maar misschien wel de Tour en Vuelta of de klassiekers en de Vuelta. Het hangt allemaal een beetje af van de verdere invulling van de planning. Ik denk dat iedereen blij is dat we nog kunnen koersen. Van midden juli tot ergens in november, toch nog zo’n vier maanden publiciteit met de grote Rondes, de klassiekers, enkele semi-klassiekers, kleinere rittenkoersen en de kampioenschappen. Dat is ook belangrijk voor de sponsors. En we spreken ook over echte grote rondes: geen twee, maar drie weken. Dat is de beste oplossing, een ingekorte versie van de Giro of Vuelta zou geen echte grote Ronde zijn.”

Nieuwe datum Tour geeft ook Jumbo-Visma weer doel

Ook bij de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma is men tevreden dat er een nieuwe datum voor de Tour is vastgelegd. Merijn Zeeman, sportief directeur van het team, wil op 29 augustus met de sterkste samenstelling ooit aan de start van La Grande Boucle staan.

© ANP

Met de Sloveen Primoz Roglic en de Nederlanders Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin was het geel in Parijs het doel. Dat blijft het. “In principe zullen we de Tour rijden met de renners die we afgelopen winter al hebben aangewezen. We willen voor het klassement gaan”, vertelt Zeeman op de dag dat de ‘na-corona’-wielerkalender enige structuur heeft gekregen. “Er veranderen ook wat dingen: Dylan Groenewegen zou Giro en Vuelta rijden. Dat gaat niet.”

Als de Tour en het WK in Zwitserland (20-27 september) erop zitten, volgen in de maanden oktober en november nog de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje.

LEES OOK. Ook Belgische renners blij met einde van de onzekerheid: “Specifieke richtdatum mentaal het belangrijkste”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen