Aantal nieuwe overlijdens piekt boven de 400, 'Verlenging maatregelen absoluut cruciaal'

Er zijn de voorbije 24 uur in ons land 417 nieuwe overlijdens gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat is het hoogste aantal in één dag tot dusver. Het merendeel van de nieuwe sterfgevallen is vastgesteld in woonzorgcentra.

wle

Van de nieuw gerapporteerde sterfgevallen zijn er 127 geconstateerd in ziekenhuizen. In de woonzorgcentra zijn er 289 overlijdens gemeld, waarvan er al 31 procent met zekerheid bevestigd is als covid 19-patiënten.

Door de 417 nieuwe bevestigingen komt het totale aantal overlijdens in ons land op 4.857. Na vandaag zijn er meer overlijdens in woonzorgcentra dan in ziekenhuizen: 2.387 tegenover 2.379. Maar van slechts 154 gevallen in de woonzorgcentra is met absolute zekerheid vastgesteld dat de persoon in kwestie ook besmet was met het virus. In 94 procent van de gevallen is er dus geen definitief uitsluitsel.

Dagrecord

Slechts één keer moest het crisiscentrum nog meer overlijdens melden. Dat was vorige vrijdag, op 10 april: toen was er weliswaar sprake van 496 overlijdens, maar daar waren ook 117 nog niet gemelde overlijdens van de weken voordien meegeteld. Op de dag zelf ging het om 325 overlijdens, wat duidelijk lager is dan de melding van vandaag.

Meer uitstroom dan instroom

De nieuwste cijfers over de ziekenhuisopnames geven een gemengd beeld. Er werden nog 310 mensen opgenomen in de ziekenhuizen, wat er meer zijn dan de 250 van daags voordien. Maar 455 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, wat duidelijk hoger is dan het aantal nieuwe opnames. Er zijn momenteel nog 5.309 ziekenhuisbedden bezet. Ook op de afdelingen intensieve zorg van de ziekenhuizen daalt het aantal bezette bedden: -22 bedden, tot 1.182 bedden.

Het crisiscentrum ziet in de cijfers het bewijs dat de verlenging van de maatregelen 'absoluut nodig' zijn. 'Om de daling te laten aanhouden en vooral om te voorkomen dat we een nieuwe opflakkering te krijgen, is het werkelijk cruciaal dat we de maatregelen verlengen en blijven respecteren', zegt viroloog Steven Van Gucht. 'Het is nodig om de ziekenhuizen niet te verzadigen, om het werk voor het zorgpersoneel dragelijk te houden en de capaciteit op termijn niet te overschrijden.'

TellingenOver de methode van het tellen van de overlijdens gaf van Gucht aan dat een onder- of overschatting 'inherent' is aan elk systeem. Wanneer de testcapaciteit onvoldoende is, is het volgens hem erg belangrijk die vermoedelijke gevallen mee te tellen. 'Anders zou je een grove onderschatting maken van het totaal aantal overlijdens en het aantal covid-gevallen'.

Door het opdrijven van de testcapaciteit kan er voortaan vaker getest worden of een overledene effectief besmet is met het coronavirus, maar ook onbevestigde gevallen zullen nog steeds worden meegeteld. 'Van het principe waarbij we zowel bevestigde als vermoedelijke gevallen tellen, gaan we in principe niet afwijken, want dat is standaardpraktijk'.

Bezoek

Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum ging kort in op het beperkt toestaan van bezoek in woonzorgcentram. Hij wees er uitdrukkelijk op dat dit onder voorwaarden is. 'De maatregelen zijn ingrijpend voor ons allemaal. Dat is in het bijzonder voor mensen die alleen en geïsoleerd wonen. De Nationale Veiligheidsraad heeft rekening gehouden met dit aspect. Residentiële voorzieningen, zoals bv. rust- en verzorgingstehuizen of centra voor mensen met een beperking, hebben voortaan de mogelijkheid om bezoek te krijgen. Deze maatregel geldt ook voor mensen die geïsoleerd zijn en zich niet kunnen verplaatsen. Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met de gezondheid van ons allemaal.'

Mondmaskers

Ook de kwestie van het al dan niet dragen van mondmaskers kwam opnieuw aan bod. Van Gucht kreeg de vraag of mensen nu al zelf mondmaskers moeten naaien. Hij herinnerde er in de eerste plaats aan dat die mondmaskers slechts een aanvullend hulpmiddel zijn om een nieuwe uitbraak tegen te gaan, maar de bestaande maatregelen zeker niet kunnen vervangen. Maar hij noemde het wel 'nuttig'.

'Het is aangewezen dat mensen hierover gaan nadenken en dat de overheid gerichter gaat communiceren over hoe zo'n mondmasker er moet uitzien , van welke stof het gemaakt moet zijn en waar en wanneer je het kan gebruiken'

Updates coronacrisis : liveblog - cijfers - inzicht - vragen - tips