Kerken krijgen bewaking tijdens middernachtmis

Verschillende kerken in ons land krijgen zaterdagavond extra politiebewaking voor hun middernachtmis. Dat meldt VTM-nieuws. Nochtans is er geen specifieke dreiging. Ook in Frankrijk en Duitsland worden kerken extra bewaakt.

Zaterdagavond zal er aan de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen extra bewaking staan. Meer details wil de politie daarover niet kwijt. Ook de zowat 800 gelovigen in de basiliek van Koekelberg krijgen extra politiebewaking, met onder meer met agenten in burger. En dat is nooit eerder gebeurd.

"Er is geen specifieke dreiging, maar bij een massa-bijeenkomst bestaat een verhoogd risico. Dus we moeten aanwezig zijn", zegt Johan Berckmans, hoofdcommissaris Brussel-West.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigt de extra bewaking. "We weten dat er bedreiging is op soft targets, plaatsen waar heel veel mensen bij elkaar komen. Het is de lokale politie die de veiligheidsrisico's analyseert, en met het crisiscentrum overlegt om eventueel maatregelen te nemen."

Ook in het buitenland

Niet alleen in België worden de kerken met kerst extra bewaakt. Na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, geldt in heel wat Duitse steden zaterdag een verhoogde aanwezigheid van de politie tijdens de middernachtmis.

In Hannover en Frankfurt bijvoorbeeld hebben de agenten orders gekregen om extra toezicht te houden tijdens de middernachtmis. Aan de Dom in Keulen zullen agenten de in- en uitgangen bewaken. Maar in andere grootsteden zoals Hamburg en Saksen zal de politie dan weer niet zichtbaar aanwezig zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière beklemtoonde dat ondanks de dood van de vermoedelijke terrorist Anis Amri het dreigingsniveau hoog blijft in Duitsland.

En in Frankrijk worden 91.000 agenten, gendarmes of militairen ingezet om zowat 2.400 kerken te bewaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen