Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

Oversterfte in ons land stijgt tot 77 procent: wat betekent dat? En waarom daalt het aantal ziekenhuisopnames, maar niet het aantal doden?

In ons land werden de afgelopen 24 uur 417 nieuwe doden door het coronavirus gerapporteerd. Daarmee is er sinds eind maart sprake van een sterke toename van de oversterfte. Van 29 maart tot 4 april waren er maar liefst 77 procent meer sterfgevallen dan verwacht. Waarom die oversterfte ineens de hoogte in schiet? “Het aantal sterfgevallen is de laatste parameter die gaat dalen in de grafiek", legt Brecht Devleesschauwer, epidemioloog bij Sciensano uit.

34 reacties

  • Gudo Courtois

    4 jaar geleden
    Eindelijk een vergelijk met vorige jaren, waarom nu pas? Hoei daar hadden we niet aan gedacht!
  • edwig Impen

    4 jaar geleden
    vergelijk het aantal doden over een periode van één maand in een griepperiode met de sterftecijfers in de periode van 15 maart tot 15 april en je hebt een realistische vergelijking.
  • Bjos Mia

    4 jaar geleden
    Waarom zorgt de EU niet voor een parallel telsysteem in alle lidstaten ?
  • Leonarda Van Opbroecke

    4 jaar geleden
    Juist, ja, laat de sterftecijfers anders klinken en noem het "oversterfte". Waarschijnlijk zijn we het enige land in de wereld die slachtoffers zó telt.
  • ELKE LAEREMANS

    4 jaar geleden
    We mogen zoveel uitleg geven over grafieken, optellen en aftrekken, oversterfte en ondersterfte. De overledenen zijn er in werkelijkheid en dat betekent een enorme smart voor al alle getroffen familieleden.