© Photo News

Pieter Timmers kondigt afscheid aan en gaat niet naar de Olympische Spelen in 2021

De zwemcarrière van Pieter Timmers (32) zit er binnen 7 maanden definitief op. Ondanks een ticket voor Tokio 2021, zal de zwemmer niet mee afreizen naar Japan. Timmers zal nog deelnemen aan het EK indien dat in augustus kan plaatsvinden. In oktober en november volgen nog wedstrijden voor de International Swimming League, maar daarna neemt hij afscheid. “Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk.”

Joost Marynissen

Timmers’ ambitie om deze zomer in Tokio afscheid te nemen op het hoogste niveau werd door het olympische uitstel naar 2021 doorkruist. De zilveren medaille op de honderd meter van Rio 2016 had eerder al laten verstaan dat hij niet van plan was om zijn carrière met een jaar te verlengen.

Nochtans had Timmers zich al in mei 2019, als een van de eerste Belgische atleten, verzekerd van een olympisch ticket, maar sportieve en extrasportieve beslommeringen lieten hem twijfelen aan Tokio 2021. Bovendien verhuist hij deze zomer van Antwerpen, waar hij op het Kiel vlak bij de trainingsaccommodatie in het Wezenbergbad woont, naar het Vlaams-Brabantse Humbeek. De vice-olympische kampioen van Rio 2016 wil als jonge vader ook meer tijd bij zijn gezin doorbrengen.

Timmers: “Doodzonde, maar dit is een doordachte beslissing”

“Het uitstel van de Olympische Spelen dwarsboomt mijn waterdicht en reeds jaren geleden uitgestippeld plan: nog één keer alles geven op de Spelen, en dan een nieuw hoofdstuk starten. Mijn leuze is op sportief gebied altijd geweest ‘Laat je niet beïnvloeden door wat je niet in de hand hebt, focus op wat je zelf in de hand hebt’. Die leuze wil ik nu aanhouden en niet van dat plan afwijken”, laat Timmers weten in een persbericht op de website van de Vlaamse zwemfederatie.

“Met andere woorden: ik zal niet deelnemen aan de uitgestelde OS in Tokyo in 2021. Het is doodzonde maar ik heb er vrede mee, omdat ik zelf mijn keuzes wil maken en dit een doordachte beslissing was. Een topsportleven is niet evident. Ik geef mezelf al jaren 100%. Zeg neen tegen heel veel zaken om zo goed mogelijk te kunnen zijn in het zwembad, in de strijd om honderdsten.”

© AP

“Ik vraag veel van m’n omgeving en van mezelf. Zie m’n vrienden en familie amper, en keek en kijk er naar uit hen eindelijk meer te kunnen zien. Zou er nog een jaar bij kunnen? Als ik dat echt zou willen wel, én als het op praktisch gebied mogelijk is. Dat laatste zit alvast niet mee, omdat mijn plannen vanaf augustus 2020 reeds vast uitgestippeld waren. Nog eens alles omgooien is moeilijk haalbaar, maar vooral: daar zou ik me niet goed bij voelen. En ik doe alleen maar iets als ik er 100% achter sta. Ik kan alleen maar de beste proberen zijn, als alles 100% goed zit. Anders begin ik er niet aan. Bij mij is het alles of niets.”

“Ik heb jarenlang àlles gegeven, en zal dat ook nog even blijven doen. Dit is nog geen ‘ik stop met zwemmen’-verhaal. Ik ga deelnemen aan het EK, en hoop dus dat dat effectief zal doorgaan in augustus.”

“In oktober en november neem ik hoogstwaarschijnlijk ook deel aan de International Swimming League. Mijn afscheid staat dus pas gepland binnen 7 maanden. En daarna is het tijd om af te trainen, en voor een nieuw hoofdstuk.”

“Ik wil iedereen alvast bedanken voor alle steun de voorbije jaren, en zal dat opnieuw doen op het einde van dit jaar als het verhaal écht gedaan is.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten