Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisWoon-zorgcentra

Wouter Beke reageert op kritiek na rusthuisblunder: ‘Ik was niet ingelicht’

Minister van Welzijn Wouter Beke.Beeld Bas Bogaerts

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) was niet op de hoogte van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om weer bezoek toe te laten in de woon-zorgsector, zegt hij in een gesprek met ‘De Morgen’. ‘Ik was niet ingelicht.’ De rusthuizen blijven voorlopig ook dicht.

en

Na een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad kondigde premier Sophie Wilmès woensdag aan dat er een versoepeling zou komen van de coronamaatregelen in de woon-zorgcentra. Er zou weer bezoek mogelijk zijn, op voorwaarde dat per bewoner slechts één persoon kon langskomen. Nu blijkt dat de regionale ministers van volksgezondheid niet geconsulteerd zijn bij die beslissing, zo zegt Vlaams minister Wouter Beke (CD&V). Hij hoorde het nieuws pas toen het werd voorgesteld op de persconferentie. 

“Ik was verbaasd toen de premier leek te suggereren dat die maatregel onmiddellijk ingang zou krijgen”, zegt hij. Beke vraagt om de regionale ministers eerder om advies te vragen. “Waarom hebben we anders al die interministeriële conferenties?”

Lees ook het interview met Wouter Beke: ‘Ik was verbaasd over de mededeling van de premier’

De beslissing van de Veiligheidsraad lokte meteen een storm van protest uit vanuit de sector. Die vreest dat de bezoekers het virus binnen kunnen brengen in de woon-zorgcentra, terwijl die er net alles aan doen om het buiten te houden. “Bij het uitwerken van die maatregel heeft men onvoldoende stilgestaan wat dat betekent op het terrein”, zegt Beke. 

De taskforce die de coronacrisis in de sector moet beheren, heeft gisteren daarom ook beslist om de woon-zorgsector tot nader order gesloten te houden. Ook Wallonië staat voorlopig geen bezoek toe. “Voor alle duidelijkheid, we moeten weer bezoekrecht kunnen organiseren”, zegt Beke. “Wat mij betreft zo snel als kan, maar wel in de juiste omstandigheden en onder de juiste en veilige voorwaarden.” 

Niet van de ene op de andere dag

De beslissing kwam tot stand na een aanbeveling van CELEVAL, de hoogste technische werkgroep die de Veiligheidsraad voorbereidt. Daarin hadden experts gewezen op de impact van de langdurige sociale isolatie op ouderen. Ze adviseerden “een ernstige reflectie” om te kijken welke oplossingen daarvoor mogelijk zijn. “Daar was ik het natuurlijk mee eens, dat heb ik ook zo in het parlement gezegd ’s middags”, zegt Beke. “Alleen, zo’n oplossing voer je niet van de ene op de andere dag in.”

Opvallend is dat Bekes partijgenoot, vicepremier Koen Geens en ‘zijn’ minister-president Jan Jambon (N-VA) de beslissing in de Veiligheidsraad wél mee ondersteund hebben. “Allicht met de beste bedoelingen”, zegt Beke. 

Maar, zo geven de experts van CELEVAL zelf aan, zij hebben nooit geadviseerd om op korte termijn bezoeken te organiseren, via één persoon per bewoner. “Dit is een politieke beslissing”, zegt viroloog Marc Van Ranst en lid van CELEVAL. “De eindverantwoordelijkheid ligt niet bij ons. We hebben alleen aangedrongen op ‘een ernstige reflectie’.” 

Minister Beke is er voorts van overtuigd dat er een betere kwaliteitscontrole moet komen in de sector. In sommige woon-zorgcentra zijn de hygiëne- en veiligheidsprincipes onvoldoende toegepast, waardoor het coronavirus er lelijk kon huishouden. “Vele leveren uitstekend werk”, zegt hij. “In andere hadden met een andere aanpak grote malheuren voorkomen kunnen worden. We zullen, zodra de brand geblust is, moeten kijken hoe we het kaf van het koren moeten scheiden. Er zijn vele lessen te trekken, voor de hele sector.”