© VDB

1A-clubs Moeskroen en KV Kortrijk praten over fusie: “Er zijn geen nadelen”

Moeskroen heeft de hand uitgestoken naar de buren van KV Kortrijk om te praten over een fusie. Dat bevestigen de bazen van beide clubs aan onze redactie. Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns heeft inmiddels ook contact opgenomen met Roeselare om de 1B-club, die net als Moeskroen vorige week naast een proflicentie greep, eventueel mee in het bad te trekken.

lvdw, wic

Het is Moeskroen-voorzitter Patrick Declerck die nog voor uitbreken van de coronacrisis het initiatief nam voor de fusie en KV Kortrijk twee keer uitnodigde voor een gesprek. “Ik wil even onderstrepen dat dit niets te maken heeft met het al dan niet behalen van de licentie voor Moeskroen”, vertelt hij aan onze redactie. “Mijn initiatief om met Kortrijk te praten dateert van voor de beslissing van de licentiecommissie om Moeskroen geen licentie toe te kennen. En dat ik met Kortrijk heb gesproken, betekent dat ik het meen.”

In Kortrijk zien ze wel heil in een fusie. “Het heeft kans op slagen”, denkt Kortrijk-voorzitter Allijns. “Zeg nu zelf: onze stadions liggen 12 kilometer uit elkaar. De meerwaarde voor KV Kortrijk is in de eerste plaats dat er een concurrent verdwijnt. Moeskroen heeft een goede jeugdwerking en we kunnen mogelijk enkele sponsors recupereren. Ik kreeg nu al reacties van supporters maar we moeten eerlijk zijn: zoveel is er toch niet te verliezen? De kleuren van beide clubs zijn rood-wit en we zouden in Kortrijk spelen. Er zijn fans die vragen wat er met de hymne en de vlag zal gebeuren. Tja, op sommige momenten moet je het emotionele opzij kunnen zetten. We zullen ons stamnummer 19 ook behouden. Ik zie echt geen nadelen.”

De huidige crisis kan de fusie daarbij een duw in de rug geven. “Na deze coronacrisis ziet iedereen nog meer het nut in van schaalvergroting. Zo kunnen we ook evolueren naar minder profclubs in het Belgisch voetbal”, zegt Allijns. Een done deal is de fusie wel nog niet. “Embryonaal”, zo noemt de sterke man van Kortrijk de fase waarin ze nu zitten. Zijn collega Declerck van Moeskroen beaamt: “Je moet weten dat een fusie niet op een gesprek in een café op de hoek wordt geregeld. Dat café is nu overigens dicht. Dit is een serieus project zodat we tot een ijzersterke club in Zuid-West-Vlaanderen kunnen komen. Maar nu gaat al mijn energie naar het behalen van de licentie voor het BAS. Want dat wil ik benadrukken: het behalen van de licentie staat los van deze fusiegesprekken die nog in een beginstadium zitten. De licentie is nu het allerbelangrijkste.”

Roeselare mee in het bad?

Allijns nam zelf ook contact op met 1B-club Roeselare om hen eventueel mee in het bad te trekken, maar de drie clubs hebben voorlopig nog niet samen aan tafel gezeten. “Roeselare is een sterke economische entiteit en we kunnen mekaar ook sterker maken. We doen dit met de allerbeste bedoelingen. Om het voetbal in de streek sterker te maken en ook voor het Belgisch voetbal komt er dan een sterke club bij”, aldus Allijns.

Bij KSV Roeselare reageert men echter ‘not amused’ op het uitlekken van de fusiegesprekken in Zuid-West-Vlaanderen. “Ik vind dit hoogst ongelukkig en vooral heel voorbarig”, aldus voorzitter Yves Olivier. (Lees hier meer)

Moeskroen en KV Kortrijk stonden tiende en elfde in 1A toen de competitie werd stopgezet door de uitbraak van het coronavirus, Roeselare maakte zich op voor de play-downs in 1B. De vraag was sowieso of Moeskroen en Roeselare volgend seizoen nog levensvatbaar zouden zijn als profclubs. Allebei grepen ze in eerste instantie naast een proflicentie - ze hebben wel nog een beroep lopen bij het BAS. Het lijkt er echter voor beide clubs op dat de buitenlandse eigenaars de portemonnee niet meer willen opentrekken.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL