Opnieuw 313 mensen overleden: 'Epidemie is aan het krimpen'

Er zijn in de afgelopen 24 uur 313 mensen overleden door het nieuwe coronavirus in België. De cijfers lijken te dalen, en we geven het virus veel minder door aan elkaar. Iemand die besmet is, steekt nu gemiddeld 0,8 mensen aan. 'Op termijn kan het virus zo uitdoven, maar we mogen de maatregelen niet te vroeg lossen', waarschuwt viroloog Steven Van Gucht.

avh

Iemand die besmet is, steekt nu minder mensen aan dan in het begin van de epidemie. 'Daarvoor kijken we naar het reproductiegetal, de r-waarde', zegt Steven Van Gucht. 'Dat zegt iets over hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door een besmette persoon. Zonder maatregelen ligt dat tussen 2 en 3 personen. Door de genomen maatregelen hebben we dat verlaagd naar 0,8.'

'Wanneer de r-waarde kleiner is dan 1, betekent dat dat de epidemie krimpt. Er worden minder en minder mensen besmet. Zo kan het virus op termijn hopelijk uitdoven. Het is normaal dat het virus zich nog steeds in beperkte mate kan verspreiden, want we hebben nog contact met elkaar.'

Geen tweede piek

Steven Van Gucht denkt niet dat er een tweede piek aankomt. 'We volgen met zijn allen nog de maatregelen. Al wat we vandaag doen, zien we pas binnen een tweetal weken in de cijfers. Daarom moeten we heel voorzichtig zijn en de maatregelen niet te vroeg lossen', zegt Van Gucht.

Er is volgens Van Gucht geen sprake van gemeenschappen die de maatregelen niet goed volgen. 'Wat we zien in de cijfers is dat de gemiddelde leeftijd van de mensen opgenomen in het ziekenhuis eerder aan het stijgen is, dat reflecteert waarschijnlijk de situatie in de woonzorgcentra', zegt hij. 'Dat is de enige tendens die we opmerken. Het is belangrijk dat we geen schuldigen zoeken, een virus is niemands fout. We moeten wel solidair de maatregelen respecteren.'

Er zijn volgens de viroloog geen indicatoren dat het virus uit een Chinees labo komt. 'Integendeel. We weten dat er nauwe verwanten van dit virus circuleren bij vleermuizen in het wild in China', zegt Van Gucht. 'Er zijn veel mogelijkheden voor dit virus om overgedragen te worden van dier op mens, mogelijk via een gastheer, een ander zoogdier dat een brug heeft gevormd tussen een vleermuis en de mens.' Hij wijst daarbij op de consumptie van vleermuizen in China, net als het gebruik van hun uitwerpselen als meststof. 'De wetenschap is er heel duidelijk over: het is eerder spontaan ontstaan in de natuur dan gemaakt door mensenhanden.'

Minder mensen in ziekenhuis en op intensieve

Er zijn 313 mensen overleden door het nieuwe coronavirus in de afgelopen 24 uur. Dat brengt het totaal aantal overlijdens door het virus in België op 5.163. 114 van de overleden patiënten lagen in het ziekenhuis, 199 overlijdens werden gerapporteerd uit woonzorgcentra. 24 procent van die overlijdens in woonzorgcentra werden bevestigd in het labo, de andere 76 procent zijn vermoedelijke gevallen.

De voorbije 24 uur waren er 320 nieuwe ziekenhuisopnames. 399 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal zijn er nu 5.161 patiënten opgenomen, dat is een daling van 148. 1.140 mensen liggen op op intensieve zorg. Dat is een daling van 42 patiënten. 846 mensen worden beademd, ook dat is een daling van 42.

Er werden vijfduizend testen uitgevoerd in de afgelopen 24 uur. In totaal zijn er al 139.387 testen uitgevoerd. Er zijn 1.329 nieuwe bevestigde gevallen in België, waarvan 585 in Vlaanderen. Dat brengt het aantal bevestigde coronabesmettingen in België op 36.138. In werkelijkheid ligt dat aantal hoger, omdat niet iedereen getest wordt.

'Maak geen familie-uitstap van heropening tuincentra'

'De situatie in de zorgsector is nog steeds heel zwaar', zegt woordvoerder van het Crisiscentrum Yves Stevens. 'De tuincentra gaan vanaf morgen weer open. Werken in de tuin verzet onze gedachten. Die opening moet verlopen met respect voor de geldende coronamaatregelen, zoals nu ook in de supermarkten gebeurt. Afstand tussen de klanten onderling en tussen klanten en personeel moet worden gerespecteerd. Een winkelbezoek mag maximaal een half uur duren en mag geen familie-uitstap zijn: je winkelt alleen.'

'Bezoekers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Is het te druk, kom dan later terug. Maximale spreiding draagt bij tot het voorkomen van het virus', zegt Stevens. Hij benadrukt ook dat de curve nog verder naar beneden moet.

Sinds 10 april zijn er 14.031 testen uitgevoerd in woonzorgcentra. Van die testen werden er 7.399 bij personeelsleden en 6.632 bij bewoners uitgevoerd. 13 procent van het geteste personeel (976 mensen) en 20 procent van de geteste bewoners (1.299) bleek covid-19-positief. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen symptomatisch en asymptomatisch testen, waarbij dus ook personeel en bewoners zonder symptomen getest worden. Bij getest personeel met symptomen blijkt 36 procent positief, bij de symptomatische testen van bewoners is 48 procent positief. Asymptomatisch ligt dat getal lager, maar blijkt toch 11 procent van het geteste personeel en 15 procent van de geteste bewoners positief.

In crisistijden kijken mensen naar hun leiders, en dat is in deze coronacrisis niet anders. De regering-Wilmès II zit nu een maand in het zadel, met één duidelijke opdracht: bestrijd het coronavirus. Het parcours liep nog niet bepaald over rozen. Waar gaat het mis? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos maakt de analyse in de video hieronder.

Updates coronacrisis > liveblog - cijfers - inzicht - vragen - tips