Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Reproductiegetal duikt onder één: virus verspreidt zich op dit moment veel moeilijker in België

Een politieagent spreekt mensen aan in het Ter Kamerenbos in Brussel.Beeld Photo News

Er zijn 313 nieuwe overlijdens gerapporteerd door het coronavirus in België, wat het totale aantal boven de 5.000 brengt. Dat het reproductiegetal onder de één is gedoken, toont wel dat het virus zich op dit moment veel moeilijker verspreidt.

De dagelijkse persconferentie over het nieuwe coronavirus volgde opnieuw de lijn die deze week is aangehouden: het aantal overlijdens blijft op een hoog niveau, vooral door de rapporteringen uit de woon-zorgcentra, maar de situatie in de ziekenhuizen blijft stabiliseren.

De voorbije 24 uur waren er 313 overlijdens, waarvan iets minder dan de helft in Vlaanderen, wat het totale aantal nu op 5.163 brengt. Van de nieuwe overlijdens vonden er 114 plaats in de ziekenhuizen en 199 in de woon-zorgcentra. Daar blijft het wel over een groot aantal vermoedelijke gevallen gaan op basis van ziektesymptomen, slechts een kwart van de nieuwe gevallen is bevestigd in het labo. Het aandeel van de woon-zorgcentra in het totale aantal overlijdens bedraagt nu officieel 50 procent.

Van de geplande 20.000 tests in de woon-zorgcentra zijn er al ruim twee derde uitgevoerd, 14.013 om exact te zijn. Iets meer dan de helft van die testen werd afgenomen bij personeelsleden. 13 procent van die personeelsleden blijken positief te testen, in Vlaanderen is dat met 16 procent zelfs iets hoger. Wat betreft de bewoners is enkel in Vlaanderen uitvoerig getest: 1 op de 5 bewoners test er positief op het coronavirus. Bij de bewoners die symptomen vertonen, is dat de helft.

De ziekenhuiscijfers blijven ondertussen positief evolueren. 320 nieuwe Covid-patiënten meldden zich aan, 399 mochten het ziekenhuis verlaten. Het totaal aantal ingenomen ziekenhuisbedden kent zo een daling van 148, en ook het aantal patiënten op intensieve zorgen vermindert met 42.

Reproductiegetal

“De cijfers van de afgelopen dagen tonen aan dat kracht van het virus afneemt, maar we mogen niet vergeten dat de situatie in de zorgsector zeer zwaar is”, vatte Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, de situatie samen.

Dat de ‘kracht’ van het virus afneemt, of toch de mate waarin het zich verspreidt, vertaalt zich ook effectief in het reproductiegetal. Dat getal duidt aan hoeveel nieuwe besmettingen een reeds besmette persoon veroorzaakt. “Zonder maatregelen gaat dat gemiddeld om twee tot drie nieuwe gevallen”, aldus Steven Van Gucht (Sciensano). “Dat reproductiegetal is bij ons nu gezakt naar 0,8, wat kleiner is dan één. Er worden dus geleidelijk aan minder mensen besmet, waardoor de epidemie krimpt en op termijn hopelijk ook uitdooft.” Ter vergelijking: in Duitsland is het reproductiegetal momenteel 0,7.

Op het einde van de persconferentie werden nog een aantal berichten getackeld die circuleren op sociale media. Zo stelde Van Gucht dat er geen enkele indicatie is dat het virus in een Chinees labo ontstond, en deed hij de bewering dat een ziekenhuisopname sowieso te wijten is aan het niet naleven van de maatregelen af als onwaar. “Het is normaal dat dit virus nog steeds in beperkte mate kan spreiden, dat kunnen we niet verhinderen.”

“De enige tendens die we opmerken, is dat de gemiddelde leeftijd van opgenomen mensen aan het stijgen is”, zei Van Gucht verder over die ziekenhuisopnames. “Dat reflecteert wellicht de situatie in de woonzorgcentra, een aantal van die mensen wordt gehospitaliseerd.”