© *

Selena Gomez onder vuur door 'blackfishing'

Ze nam een lange pauze van sociale media om negatieve berichten te vermijden, maar Selena Gomez heeft in de tussentijd maar beter een dikker vel gekweekt. De zangeres wordt beschuldigd van ‘blackfishing’. Kim Kardashian en Ariana Grande gingen haar voor.

hvw

Selena Gomez heeft moeilijke jaren achter de rug, maar de 27-jarige zangeres heeft een nieuw album en dat vierde Interview Magazine door haar te laten interviewen door Amy Schumer. Niet het artikel, wel de foto’s en de cover van het magazine worden momenteel druk besproken op sociale media. Gomez ziet er immers niet haar normale zelf uit. Het voormalige Disneysterretje werd uitgedost in sportieve outfits met de haren gevlochten, en wordt enkele tinten donkerder afgebeeld dan we haar kennen. Te lang in de zon gezeten? Neen, een gevalletje van blackfishing, oordeelt het online publiek.

De term komt uit dezelfde poel als whitewashing (waarbij blanke acteurs personages met een niet-blanke huidskleur spelen) en queerbaiting (waarbij wordt gehint naar holebiseksualiteit zonder die belofte waar te maken). Blackfishing verwijst naar blanke mensen die hun huid donkerder maken met make-up of filters in een poging om aanzien te worden als iemand met Afrikaanse roots.

Winstbejag en likes

Blackfishing is gelinkt aan blackface, de verfoeide Amerikaanse traditie waarbij blanken karikaturen van Afro-Amerikanen opvoerden, denk aan de fel aangezette rode lippen. In tegenstelling tot blackface wordt bij blackfishing net ingezet op details die de Afro-Amerikaanse gemeenschap karakteriseren, om dat publiek aan te spreken. Maar dat dit gemakzuchtig wordt gebruikt uit winstbejag of om likes te scoren (het fenomeen is ook gekend onder influencers), gaat recht naar het hart van een groot deel van de bewuste bevolkingsgroep, net omdat zij nog steeds moet strijden tegen discriminatie, vooral dan van blanken.

Was Gomez het slachtoffer van een overijverige fotoredactie of wilde de voormalige grootverdiener op Instagram opnieuw haar plaats aan de top van de piramide opeisen door een nieuw publiek aan te boren? Wie zal het zeggen. Feit blijft dat Gomez geen enkele link heeft met de Afro-Amerikaanse gemeenschap. De zangeres heeft Mexicaanse en Italiaanse roots, en wordt in de Verenigde Staten tot de hispanicsgerekend. Ze heeft zelf nog niet gereageerd op de kritiek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet de eerste

Gomez is niet de eerste beroemdheid die wordt beschuldigd van blackfishing. Ariana Grande stapte eerder al in dezelfde val. Fans zagen haar huid in elke videoclip donkerder worden, maar waar eerst nog werd gedacht aan overdaad met zelfbruiner, werd Grande alsnog beschuldigd blackfishing. Ook zij heeft geen enkele band met de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Zoals haar naam al doet vermoeden, ligt haar origine in Italië. Eerder deze maand moest de Amerikaanse rapster Bhad Babie uitleggen waarom ze een video had gedeeld met een extra donkere versie van zichzelf.

Maar de uitschuivers van Gomez, Grande en Bhad Babie verbleken in het niets met Kim Kardashian, die niet voor niets de koningin van culturele appropriatie mag worden genoemd. Kardashian draait er haar hand niet voor om om leentjebuur te spelen bij andermans culturen – van haar kapsels tot merknamen. Ook blackfishing heeft ze aardig onder de knie, en kritiek lijkt haar niet te stoppen. In december verscheen ze dan ook ongegeneerd op de cover van 7Hollywood als Diana Ross, inclusief donkere huid. Al moet gezegd worden, door haar huwelijk en kinderen met Kanye West kan niet worden ontkend dat Kardashian wel een link heeft met de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.