Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken ziekenhuis in Luik waar 500 Covid-19-patiënten behandeld werden

© BELGA

Koning Filip en koningin Mathilde hebben vrijdag het ziekenhuis CHR de la Citadelle in Luik bezocht. Uitgerust met mondmaskers trokken ze langs een aantal diensten die niet zo vaak in de belangstelling staan, maar wel heel belangrijk zijn in het kader van de coronapandemie. In het ziekenhuis werden al meer dan 500 Covid-19-patiënten behandeld.

b,lg

© BELGA

Het koningspaar ging eerst langs op de pakjesdienst van het hospitaal. Familieleden en naasten mogen de patiënten momenteel immers niet bezoeken, maar ze kunnen wel pakjes achterlaten op de dienst. Die worden eerst gedesinfecteerd en dan aan de patiënt overhandigd.

Op een maand tijd werden volgens het ziekenhuis meer dan 600 pakjes verdeeld. “Dat gaat gepaard met veel emoties, zowel bij de mensen die een pakje komen brengen als bij de patiënten die het ontvangen”, zei Antoine Gruselin, die lid is van de strategische cel van het ziekenhuis. “En ook wij worden erdoor geraakt.”

© BELGA

Werkvergadering

Nadien praatten de koning en de koningin met onder meer medische en hr-verantwoordelijken van het ziekenhuis. Ze namen ook deel aan een werkvergadering met de directie en gingen langs in de keuken en de apotheek. Ze eindigden het bezoek in het laboratorium van het hospitaal, waar er coronatests worden uitgevoerd.

ziekenhuis ontving sinds het begin van de corona-uitbraak 561 besmette patiënten, van wie 99 op de dienst intensieve zorgen. Momenteel verblijven er nog 85 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 21 op intensieve. Het ziekenhuis gebruikt elke dag meer dan 1.000 FFP2-maskers en bijna 5.000 chirurgische maskers, maar dankzij een voorraad van zowat 30.000 FFP2-maskers en 300.000 tot 400.000 chirurgische maskers zijn er geen tekorten.

© Photo News

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen