Kaap van 5.000 doden overschreden: nu meer slachtoffers in rusthuizen dan in ziekenhuizen

Er zijn nu in totaal meer mensen aan het coronavirus overleden in de Belgische rusthuizen dan in de ziekenhuizen, zo blijkt uit de jongste cijfers. Experts waarschuwen dat de toestand in onze woon-zorgcentra “zeer zwaar” blijft.

Werner Rommers

Concreet: in de ziekenhuizen stierven de voorbije weken en dagen 2.486 mensen als gevolg van het coronavirus. In de woon-zorgcentra is dat cijfer intussen opgelopen tot 2.586, exact honderd slachtoffers meer. Opgeteld ronden we nu ook de trieste kaap van de 5.000 coronadoden in ons land.

Kanttekening blijft dat het in de rusthuizen ook om overlijdens gaat van mensen die vermoedelijk besmet waren met corona. Door het tekort aan testmateriaal kon er namelijk wekenlang amper worden gecontroleerd in de woon-zorgcentra. Al noemen sommige experts dat een achterhoedediscussie. “Het gaat om sterfgevallen waarbij de betrokken arts in eer en geweten geoordeeld heeft dat de overledene bezweken is aan de gevolgen van het coronavirus”, aldus viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).

De situatie in de rusthuizen blijft overigens erg verontrustend. Vrijdag werden er opnieuw 199 overlijdens gerapporteerd door de Belgische woon-zorgcentra, terwijl de situatie in de ziekenhuizen al enkele dagen stabiliseert. “De algemene cijfers tonen aan dat de kracht van het virus afneemt. Maar de toestand in de woon-zorgcentra blijft wel heel erg zwaar”, zo bevestigt ook Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Te weinig aandacht

Dat de tol in de woon-zorgcentra nu hoger is dan in de ziekenhuizen, is geen verrassing. Ons land schonk bij het begin van de coronacrisis veel aandacht aan de ziekenhuizen, vooral door de schokkende beelden uit Italië, waar ziekenhuizen compleet overrompeld geraakten. Er werd alles op alles gezet om onze ziekenhuizen goed voor te bereiden op een grote besmettingsgolf. Maar het gevolg is dat er veel minder aandacht ging naar de woon-zorgcentra, waar de medische kennis of kennis over hoe infectieziekten moeten worden aangepakt, veel beperkter is.

De woon-zorgcentra gingen weliswaar al heel vroeg op slot. Maar toen bleek dat het virus toch in steeds meer rusthuizen kon binnensluipen, duurde het volgens de sector – die de afgelopen weken nooit eerder geziene noodkreten slaakte – veel te lang voor de overheid hen te hulp snelde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen