Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Tuincentra wel, bloemenwinkels niet: deze winkels mogen vandaag openen, en zo houdt u het veilig

Tuincentra wel, bloemenwinkels niet: deze winkels mogen vandaag openen, en zo houdt u het veilig
Beeld EPA

Vanaf dit weekend gaan de doe-het-zelfzaken en tuincentra terug open. De regering houdt zich zoals verwacht aan een strikte interpretatie van wat dat inhoudt, zo blijkt uit ministerieel besluit dat zonet gepubliceerd is op de website van het Belgisch Staatsblad. Bloemenwinkels en verfwinkels blijven gesloten.

De Nationale Veiligheidsraad kondigde woensdag aan dat de tuincentra en doe-het-zelfzaken terug opengaan, en nu heeft ze dat ook in wetteksten gegoten. Mogen terug open:

• De doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap en/of bouwmaterialen verkopen

• De tuincentra en boomkwekerijen die hoofdzakelijk planten en/of bomen verkopen

• De groothandels bestemd voor professionelen, maar enkel ten gunste van deze laatsten

Net als bij de supermarkten moet dat wel gebeuren met respect voor de regels van social distancing, zo staat te lezen in het staatsblad. “Als er te veel volk staat aan te schuiven, kom dan later terug. En ga op ongewone uren winkelen”, raadt Steven Van Gucht van het federaal crisiscentrum aan.

Speciaalzaken, die zich toespitsen op één soort bouwmateriaal, zoals verfwinkels of parketwinkels mogen dus nog niet open. Hetzelfde geldt voor de bloemenwinkels. Dit is geen verrassing, maar de publicatie van het besluit is wel belangrijk, omdat het de politie en de burgemeesters een wettelijke basis geeft op basis waarvan ze de regels kunnen handhaven - en beboeten indien nodig.

Lees ook:‘Mensen mogen weer planten gaan kopen, maar voor medische zorg moeten ze blijven wachten. Onbegrijpelijk’

Tuincentra en doe-het-zelf-zaken kunnen vanaf zaterdag heropenen onder dezelfde strikte voorwaarden als voedingswinkels: één klant per tien vierkante meter en klanten mogen maximaal een halfuur in de winkel verblijven.

De leden van de Belgische Tuincentra Vereniging zeggen klaar te zijn om zaterdag weer de deuren te openen. Doe-het-zelfketen Brico zal vanaf zaterdag weer klanten in zijn circa 150 winkels in België ontvangen. Concurrent Gamma, dat 86 doe-het-zelfzaken telt in ons land, bereidt zich grondig voor op een verantwoorde heropening op maandag. Een aantal Belgische Gamma-bouwmarkten, waar al maatregelen zijn getroffen, gaat vandaag al open.

Sinds het begin van de lockdown mochten ook winkels die essentiële diensten leveren open blijven. Het gaat dan om apothekers, voedingswinkels en winkels voor dierenvoeding.