Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Antwerps burgemeester De Wever laat Airbnb-appartementen verzegelen na lockdownfeestjes

Illustratiebeeld Politie AntwerpenBeeld Jan Aelberts

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft enkele Airbnb-appartementen in de Korte Herentalsestraat, vlak bij het Stadspark, laten verzegelen. In de appartementen werden door huurders herhaaldelijk filmavonden of zelfs ‘lockdownfeestjes’ gehouden. De maatregel is een primeur: nooit eerder werd in Antwerpen een toeristische verblijfslocatie verzegeld.

De appartementen kwamen voor het eerst op 23 maart in het vizier van de politie. In de nacht van 23 maart merkte het cameratoezicht van de Antwerpse lokale politie immers een persoon op die verschillende gasflessen uit het pand in een auto legde. Toen de politie het voertuig even verder controleerde, bleek het om zeven lege flessen lachgas te gaan. De politie besliste om de flessen in beslag te nemen. De persoon kreeg eveneens een proces-verbaal voor het maken van een niet-essentiële verplaatsing.

Filmavondjes

Op 3 april ging het ’s avonds opnieuw mis aan het pand. De politie trof er drie jongemannen die een film aan het bekijken waren. Ze woonden allen op een ander adres en voldeden dus niet aan de wettelijke bepalingen. De avond nadien controleerde de politie een huurwagen met drie inzittenden die evenmin op hetzelfde adres ingeschreven waren. Ze verklaarden een appartement in de Korte Herentalsestraat te huren en de intentie te hebben er een “lockdownfeest” te organiseren.

De laatste vaststelling dateert van 9 april. De lokale politie voerde toen een controle uit in een appartement op de derde verdieping van het pand. Ter plaatse troffen ze zes jonge personen aan, alsook twee flessen lachgas en waterpijpen. In de laatste drie gevallen werd telkens een proces-verbaal opgemaakt voor verboden samenscholingen.

Volksgezondheid beschermen

Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) toonden de vaststellingen aan dat er meermaals bijeenkomsten waren in het pand in de Korte Herentalsestraat die in strijd zijn met de wettelijke bepalingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de volksgezondheid te beschermen. Het blijkt ook dat de appartementen bij herhaling ter beschikking gesteld worden als toeristische verblijfsaccomodatie voor niet-essentiële reizen. “De enige manier om verdere verstoring van de openbare gezondheid tegen te gaan, is de sluiting en verzegeling van de appartementen voor zolang de maatregelen van kracht blijven.”

 De verzegeling geldt tot het einde van de bijzondere maatregelen.