Direct naar artikelinhoud
VideoCoronavirus

▶ Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt voor drukte bij pas geopende winkels: ‘Keer terug als het te druk is’

Viroloog Steven Van Gucht.Beeld VTM NIEUWS

Het blijft van levensbelang om grote massa’s te vermijden, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht in VTM Nieuws. Met andere woorden: is er grote drukte in de pas geopende tuincentra en doe-het-zelf-zaken? Keer dan terug.

▶ Bekijk nu: ‘Ga gespreid naar de winkels’ 

Video wordt geladen...

Het gebeurde eerder al: zodra de containerparken terug openden, stonden er lange wachtrijen tot ver buiten de poorten. Zal niet net hetzelfde gebeuren wanneer de tuincentra en doe-het-zelfzaken morgen openen? “Ik denk dat dat wel mogelijk is”, aldus viroloog Steven Van Gucht.

“Het is belangrijk dat mensen ernaar streven om gespreid naar de winkels te gaan. Dat ze niet meteen morgen een stormloop organiseren om van alles te gaan inslaan. Ga misschien op ongewone uren.” Volgens Van Gucht keer je beter huiswaarts bij een te grote drukte. “Dan kom je later eventueel terug”, adviseert de viroloog. 

Lees ook: Wiskundig model bewijst: te snelle afbouw van lockdown leidt tot grote sterfte

Daarbij zou het voor bezoekers ook beter zijn om alleen te gaan en lijstjes te maken. Op die manier weten ze wat ze nodig hebben, kunnen ze vlot naar binnen én vooral terug naar buiten gaan. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat een bezoek aan het tuincentra als een gezinsuitstapje wordt beschouwd: “Dat raden we ten zeerste af.”