Minister van Onderwijs Weyts (N-VA) suggereert: "Schooljaar misschien wat langer", vakbonden niet akkoord

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) houdt er rekening mee dat dit schooljaar wat langer duurt dan normaal. Zo kunnen bijvoorbeeld de deliberaties en proclamaties nog na 30 juni plaatsvinden, stelt Weyts voor in de krant Het Nieuwsblad. Maar de onderwijsvakbonden schieten het idee meteen af. De koepels staan wel open voor het voorstel.

Door de coronacrisis zullen de scholen al zeker vijf weken gesloten blijven. Op die manier is ongeveer 10 procent van de lesdagen verloren gegaan. "Nu komt het er op aan om nog zoveel mogelijk les te geven", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts.Ā 

"Normaal gezien loopt het schooljaar af op 30 juni. Maar het zou misschien een goede suggestie zijn om tot 30 juni les te geven en evaluaties te houden. En pas nadien deliberaties en proclamaties te organiseren. Maar de beslissing ligt bij de scholen."

Bekijk hier de reactie van minister Ben Weyts (N-VA) in "Het journaal":Ā 

Videospeler inladen...

Vakbonden hebben bedenking

De christelijke en de socialistische onderwijsvakbond vinden het geen goed idee om het schooljaar te verlengen. "Leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt tijdens de coronaperiode, misschien wel op een andere manier, maar het was zeker geen vakantie", zegt Nancy Libert van ACOD Onderwijs.

"Veel leerkrachten hebben ook tijdens de paasvakantie hard gewerkt om maandag via digitale weg nieuwe leerstof te kunnen aanbieden. Dus wat ons betreft is de suggestie om het schooljaar te verlengen naast de kwestie", klinkt het.Ā 

Veel leerkrachten zijn in deze paasvakantie al aan het werk geweest. Het schooljaar dan nog verlengen zal voor velen aanvoelen als een kaakslag

Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale

Ook de christelijke onderwijscentrale COC wijst de suggestie van Weyts van de hand. "Veel leerkrachten zijn in deze paasvakantie al aan het werk geweest. Het schooljaar dan nog verlengen zal voor velen aanvoelen als een kaakslag", zegtĀ Koen Van Kerkhoven. "Bovendien zou dit ook inhoudelijk een vreemde keuze zijn. Wat maken die 3 Ć  4 dagen het verschil? En laat ons niet vergeten dat deliberaties nu al vaak 's avonds plaatsvinden, buiten de lestijden."

Koepels "staat open voor voorstel"

Een ander geluid bij het Gemeenschapsonderwijs (GO) en het katholiek onderwijs. De koepels willen het voorstel allebei bespreken. "Wij staan zeker open voor het voorstel om zo lang mogelijk les te geven, en dan de deliberaties op een later moment te laten gebeuren", zegt GO-bestuurder Raymonda Verdyck.Ā 

Wel wil Verdyck dat de beslissing ultiem bij de scholen terechtkomt, en moet er een juridisch kader komen. "Voor leerkrachten eindigt het schooljaar volgens het decreet op 30 juni", klinkt het. Een aanpassing zou dan ook in "een nooddecreet moeten worden opgenomen". Verdyck: "Scholen kunnen dan gebruik maken van dit kader, maar kunnen zelf kiezen."

Het katholiek onderwijs zit volledig op dezelfde lijn. "De mogelijkheid creƫren is zeker een goed idee, maar voor ons is het aan de lokale school om dan te beslissen of ze van die mogelijkheid gebruik maken", zegt topman Lieven Boeve.

Hij gaat in tegen de vakbonden die vinden dat daardoor onrespectvol met leerkrachten wordt omgegaan. "Ik denk dat er zeker respect moet zijn voor de leerkrachten die zo hard hebben gewerkt", klinkt het. "Samen met hen in overleg gaan over het einde van het schooljaar, is niet in tegenstelling met dat respect."

Meest gelezen