Haalt ‘afstandsalarm’ ons uit de lockdown?

Hoe hou je afstand van je collega’s? © Kay Nietfeld/dpa

De crux om het nieuwe coronavirus in te dammen, blijft social distancing. Ontwikkelaars sleutelen aan technologie om ons daarbij te helpen.

Jan-Frederik Abbeloos

Iedereen weet intussen dat het aangewezen is om zeker anderhalve meter afstand te houden om besmetting met het nieuwe coronavirus te vermijden. Maar dat is in de praktijk soms makkelijker gezegd dan gedaan. Nochtans wordt die social distancing cruciaal om een opstart van economie en samenleving veilig te laten verlopen.

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) ziet heil in technologie die tot op enkele centimeters na kan meten hoe ver we ons van mekaar bevinden. Dat heeft ze zondag laten verstaan in VTM Nieuws.

Dat is geen sciencefiction. Zo loopt er in verschillende bedrijven een test met technologie van Lopos, dat is een spin-off van het onderzoekscentrum Imec, ID lab en de UGent. Het ontwikkelt een apparaatje van 4 op 4 centimeter dat op de kledij kan bevestigd worden en dat een signaal geeft wanneer een ander apparaatje te dichtbij komt. ‘Dat kan afhankelijk van de voorkeur een trilling zijn, geluid of een lichtsignaal,’ zegt ceo Jen Rossey.

Volgens Rossey heeft het systeem verschillende voordelen. ‘Het respecteert honderd procent de privacy. Er is geen locatiebepaling en er worden geen gegevens bijgehouden of naar een databank gestuurd.’ Het systeem maakt ook geen gebruik van bluetooth maar van het nieuwere ultrawideband. ‘Dat is tot zo’n 15 centimeter nauwkeurig, veel meer dan bij bluetooth.’ De gebruiker hoeft niets te installeren of geen smartphone bij te hebben, bedrijven of overheid hoeven geen extra zendapparatuur te installeren. ‘En mochten de richtlijnen van afstand in de toekomst veranderen, dan kan dat makkelijk aangepast worden,’ zegt Rossey.

Voorlopig wil Rossey niets kwijt over de geschatte kostprijs. Maar eens de productie opgeschaald wordt, kan die wel zakken, Crevits hoopt tot onder de vijf euro. Ze ziet mogelijkheden buiten het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in woonzorgcentra maar misschien ook in parken of stranden. Rossey laat zich niet vastpinnen op een timing voor ruimere verdeling. ‘Al besef ik dat dit alles zo snel mogelijk dient te gebeuren.’

Haven van Antwerpen

In de haven van Antwerpen loopt ondertussen een test met een nieuwe slimme armband van het Antwerpse IT-bedrijf Rombit dat social distancing én contact tracing voorziet. Komen werknemers te dicht bij elkaar, dan krijgen ze een waarschuwing. Blijkt een werknemer besmet, dan kan een vertrouwenspersoon nagaan met welke collega’s hij of zij in contact geweest is, om meer besmettingen te voorkomen. De armband zal vanaf mei in beperkte oplage beschikbaar zijn.

Updates coronacrisis : liveblog - cijfers - inzicht - vragen - tips