Direct naar artikelinhoud

HLN lanceert eerste 24/7 live nieuwsvideostream

HLN lanceert eerste 24/7 live nieuwsvideostream
Beeld .

Het Laatste Nieuws lanceert vandaag de eerste Belgische non-stop live videonieuwskanaal in Vlaanderen. HLN LIVE wordt een combinatie van nieuwsreportages, persconferenties, weer- en verkeersupdates en bijdragen van internationale media als CNN. 

“Of het nieuws, sport of showbizz is, of het nu regionaal, nationaal of internationaal is: we bekijken vanaf nu altijd of we het nieuws live in video kunnen brengen”, zegt Geert Dewaele, hoofdredacteur van News City Video, over HLN LIVE. Dat videokanaal, te vinden op de HLN-app en op hln.be, brengt gratis en constant livenieuws, gevoed door verschillende nationale en internationale bronnen. Dat gaat van van VTM Nieuws over regiojournalisten tot internationale agentschappen. 

Het nieuws stopt nooit, stelt Dewaele, en naast tekst en foto zet HLN hiermee nog meer in op video. Het concept bestaat al in Zweden, in België is het een primeur. Er is ook een markt voor, gelooft professor communicatietechnologie Lieven De Marez (UGent/Imec). “Mensen consumeren hun nieuws meer dan ooit via beeld, scrollend op hun telefoon en op het moment dat het hen uitkomt. We noemen dat nieuwstreintjes, korte filmpjes die blijven hangen.” 

Dat gebeurt nu vaak via sociale media als Facebook. Maar in de Digimeter, de jaarlijkse studie van Imec naar ons digitale mediagebruik, geeft ook 85 procent van de Vlamingen aan dat ze het nieuws goed willen volgen. “In tijden van fake news kijkt de meerderheid daarvoor nog steeds naar de klassieke media”, zegt De Marez. HLN LIVE kan volgens hem die vraag naar betrouwbaarheid verzoenen met de beeldtaal en snelheid die vooral jonge nieuwsconsumenten verwachten. 

Of dat zal volstaan om (jonge) nieuwsconsumenten en dus ook advertentie-inkomsten weg te lokken van Facebook en co., zal nog moeten blijken. De Marez denkt dat beide kanalen eerder naast elkaar zullen bestaan. “Het is een manier om voor jongeren een referentie te worden en ze aan een nieuwsmerk te binden.” 

Voor VTM Nieuws verandert er ondertussen weinig: de VTM-journalisten leveren al langer beeldmateriaal voor de site van Het Laatste Nieuws. Had Nicholas Lataire, VTM Nieuws-hoofdredacteur en adjunct-directeur van News City, toch niet liever gewild dat het nieuwe project VTM Live heette? “Hln.be is by far het grootste nieuwsplatform, dus dat was een logische keuze. Dankzij hln.be is het bereik van VTM Nieuws nog nooit zo groot geweest.” (LB)