Filipijnse politie doodt bijna 300 drugsverdachten in één maand

Nog geen maand na het aantreden van president Rodrigo Duterte zijn op de Filipijnen maar liefst 293 drugsverdachten gedood. De keiharde strijd tegen drugscriminaliteit was een verkiezingsbelofte die de “Filipijnse Trump” in het zadel heeft geholpen.
AFP or licensors

Bij zijn beëdiging, eind juni, beloofde president Duterte dat hij "een meedogenloze en volgehouden" strijd zou voeren tegen corruptie, misdaad en illegale drugs. En daar laat hij kennelijk geen gras over groeien, want volgens cijfers van de Filipijnse politie werden de afgelopen dagen 293 drugsverdachten gedood. 3.748 andere verdachten zouden zijn gearresteerd. Zo’n 130.000 druggebruikers zouden zich vrijwillig bij de politie hebben gemeld.

Het zijn onwaarschijnlijke cijfers die heel wat kritiek uitlokken bij mensenrechtenactivisten, oppositieleden en de katholieke kerk. De drugsverdachten worden namelijk doodgeschoten zonder enige vorm van proces. Mensenrechtengroeperingen roepen dan ook op om deze praktijken te stoppen.

In zijn eerste state of the nation-toespraak in het Filipijnse parlement liet Duterte gisteren duidelijk horen dat hij zich niets aantrekt van die kritiek en dat hij zal doorgaan met de strijd tegen de (drugs)criminaliteit. “We zullen niet stoppen met deze campagne, maar onze inspanningen verdubbelen of verdriedubbelen als het nodig is. We zullen niet stoppen vooraleer de laatste drugsbaas, financier en dealer zich heeft overgegeven, achter tralies zit of onder de grond, zoals ze willen.”

Meest gelezen