168 nieuwe overlijdens in ons land, aantal patiënten in ziekenhuis stijgt opnieuw

Er zijn de afgelopen 232 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 138 hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Dat brengt het totale aantal op 4.920, dat is een stijging van 49.

Daarvan zijn er 1.071 op intensieve zorgen, dat is daling van tien gevallen. In totaal moeten 760 patiënten beademend worden, dat is een daling van 21.

De afgelopen 24 uur werden 168 overlijdens gerapporteerd, 84 in Vlaanderen, 56 in Wallonië, 28 in Brussel. Van die 168 overlijdens zijn er 62 personen in het ziekenhuis overleden, allemaal bevestigde coronagevallen. In woon-zorgcentra overleden 103 personen, waarvan 3 procent bevestigde gevallen en de overige 97 procent vermoedelijke gevallen.

In totaal zijn nu 5.828 mensen in ons land overleden, waarvan 47 procent in de ziekenhuizen en 52 procent in de woon-zorgcentra. De anderen lieten het leven thuis of in andere instellingen.

Versoepeling

“Het klopt dat we bemoedigende cijfers zien”, vatte Van Gucht de cijfers van de dag samen. “Door zeer drastisch in te grijpen de voorbije weken, hebben we de controle kunnen nemen over het virus. Dat levert ons een goede startpositie op en vanuit die positie gaan we in de toekomst voorzichtig de maatregelen kunnen loslaten. De exacte timing wordt beslist door de Nationale Veiligheidsraad, maar er zal wel degelijk ruimte zijn om regels te versoepelen in de toekomt, alleen is dat enkel maar mogelijk als we ons nu verder aan de regels houden.”

LEES OOK. Deze grafiek toont belang van coronamaatregelen

Sociaal contact

De interfederale woordvoerders kregen ook de vraag wanneer de sociale contacten weer mogelijk zouden zijn. “Het gaat inderdaad niet alleen om de economie, ook de sociale aspecten zijn zeer belangrijk”, antwoordde Van Gucht. “We moeten oog hebben voor mensen die geïsoleerd leven, die hun vrienden of familie niet kunnen zien. In de exitstrategie zal bekeken worden in welke mate bepaalde zaken opnieuw mogelijk worden, maar intussentijd is het belangrijk dat het sociale contact behouden blijft, telefonisch dan.”

Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum, zei dat alvast de opening van de tuincentra en doe-het-zelfzaken afgelopen weekend in het algemeen vlot is verlopen. “Door deze positieve houding slagen we er samen in om de kracht van het virus dag na dag te verkleinen.”

“Onze aandacht mag niet verslappen”

Maar ook hij waarschuwt. “De curve lijkt voor velen misschien een abstract gegeven, maar ze toont de impact van ons gedrag van de afgelopen weken. Ze toont aan dat we slagen in ons opzet om de situatie beheersbaar te houden. Dit geeft hoop voor de toekomst, maar we mogen onze inspanningen niet te snel loslaten. De bemoedigende cijfers mogen absoluut geen signaal zijn om onze aandacht te laten verslappen. Het moet juist een motivatie zijn om vol te houden. De curve moet nog verder naar beneden. Blijf dus volhouden. Samen kunnen we dit.”

Stevens wees op de mensen achter de cijfers. “Jammer genoeg zijn er ook dagelijks mensen die afscheid moeten nemen van hun dierbaren. De getroffen families en vrienden moeten in zeer ongebruikelijke omstandigheden afscheid nemen. We leven mee en betuigen steun. Mensen die nood hebben aan steun kunnen hiervoor terecht bij de verschillende psychosociale organisaties: op de website www.corona-info.be kan u ze vinden.”

Vergelijking

Op de vraag of het nuttig is om de sterftecijfers per honderdduizend inwoners van landen te vergelijken, antwoordde Steven Van Gucht dat een vergelijking met andere landen altijd nuttig kan zijn. “Maar men moet goed opletten wat men precies gaat vergelijken. Dat hangt af van een aantal factoren. Wat wordt er precies geteld? Het is ook belangrijk dat men vergelijkbare regio’s vergelijkt. Men moet rekening houden met de bevolkingsdichtheid. Men moet ook rekening houden met de demografische structuur van een gebied. Het is ook belangrijk te beseffen dat niet alle vergelijkbare gebieden of landen op dezelfde manier getroffen werden in het begin wanneer de maatregelen werden genomen.”

Van Gucht zei daarbij dat België een van de beste gezondheidssystemen ter wereld heeft. “En ook een van de beste surveillancesystemen. Onze manier van tellen is zeer compleet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer