Direct naar artikelinhoud
Corona

Zonder coronamaatregelen schiet de curve de hoogte in: ‘We mogen de rol niet lossen’

Experts waarschuwen datde curve opnieuw loodrecht zal stijgen als de maatregelen nu al worden losgelaten.Beeld RV

Als we de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 niet hadden ingevoerd op 14 maart, of vorige week al volledig hadden gelost, dan zou het aantal nieuwe coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen spectaculair omhoog zijn geschoten. Dat blijkt uit een grafiek van de Universiteit Hasselt. Dankzij de maatregelen daalt het aantal sterfgevallen en hospitalisaties verder. 

Uit simulaties door Niel Hens, professor biostatistiek aan de UHasselt, blijkt dat de maatregelen een spectaculair effect hebben gehad op het afremmen van het virus. Als we de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19 niet hadden ingevoerd op 14 maart, dan zou het aantal nieuwe coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen spectaculair omhoog zijn geschoten. Indien we de regels vorige week al volledig hadden gelost, dan hadden we heel waarschijnlijk opnieuw een exponentiële stijging kunnen zien van het aantal gevallen.

Viroloog Steven Van Gucht merkt op dat we door de drastische maatregelen “de controle over het virus hebben gekregen. Vanuit die positie kunnen we dan voorzichtig en geleidelijk de maatregelen in de toekomst versoepelen.” Van Gucht benadrukte wel dat waakzaamheid nodig zal blijven. “Dat kan door sterk in te zetten op het testen van verdachte gevallen, het isoleren van nieuwe gevallen, het opsporen van contacten en die mensen te sensibiliseren. En ook nog altijd een aantal regels rond afstand houden, blijven respecteren.”

‘Bemoedigende cijfers’

Dankzij het respecteren van de maatregelen is het aantal sterfgevallen en hospitalisaties in ons land verder gedaald. De afgelopen 24 uur zijn er in ons land 168 doden door het nieuwe coronavirus gemeld. Het aantal nieuwe sterfgevallen ligt daarmee opnieuw lager dan zondag, toen er 230 sterfgevallen werden geteld. 

Van de 168 overlijdens vonden er 62 plaats in ziekenhuizen. Daarnaast werden er ook 103 sterfgevallen in de woon-zorgcentra geteld. Daar gaat het in slechts 3 procent van de gevallen om bevestigde Covid-19-slachtoffers. Bij de overige 97 procent gaat het om vermoedelijke coronagevallen. Het aantal overlijdens in de ziekenhuizen neemt al een tijdje af, de sterfgevallen in de rust- en vezorgingstehuizen lijkt te stabiliseren.

In Vlaanderen overleden 84 mensen, in Wallonië waren dat er 56 en in Brussel 28. Daarmee duikt het cijfer voor het eerst sinds lang onder de 200 overlijdens. Die nieuwe cijfers zijn vandaag bekendgemaakt op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum.

Het totale dodental in België ligt nu op 5.828. Een hoog aantal in internationaal perspectief, maar de manier van tellen, demografische eigenschappen van de bevolking, bevolkingsdichtheid en de wijze waarop het virus toesloeg bij aanvang zijn allemaal parameters die het totaalcijfer beïnvloeden. “Het is relevant om de cijfers te vergelijken,” zegt Steven Van Gucht van Sciensano, “maar dan moet je wel zien wat je precies met elkaar vergelijkt.”

Ook bemoedigend is dat het aantal nieuwe besmettingen gestaag blijft afnemen. Er werden de voorbij 24 uur nog 232 mensen met Covid-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, waar ook 138 patiënten werden ontslagen. Daardoor liggen nu in totaal 4.920 mensen in het ziekenhuis met het coronavirus. Van hen liggen er 1.071 op intensieve zorgen (-10) en hebben er 760 ademhalingsondersteuning nodig (-21). 

Geen overrompeling

Het voorbije weekend, met de opening van de tuincentra en doe-het-zelfzaken verliep volgens Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum, al bij al vlot. De vrees voor een overrompeling met alle gevolgen van dien bleek onterecht. Toch is het belangrijk dat we uit deze bemoedigende cijfers de juiste lessen trekken, stelt Stevens. “Het moet net de motivatie zijn om vol te houden, en niet om de rol te lossen nu.”