In het woonzorgcentrum werd eerder deze week iedereen getest op corona, en bijna de helft van de 101 bewoners bleek besmet. © ROB-tv

91-jarige coronapatiënt loopt weg uit woon-zorgcentrum: “Ze was het beu”

Een 91-jarige vrouw die positief heeft getest op het coronavirus is zondag urenlang spoorloos geweest nadat ze was gaan lopen uit haar woon-zorgcentrum in Kortenaken. “Ze was het gebrek aan bewegingsvrijheid beu.” De vrouw stelde het zondag goed, maar is maandag onverwacht overleden.

Hannelore Smitz

Het was zondagochtend alle hens aan dek bij de politie Hageland, toen rond 9 uur een melding binnenkwam dat een 91-jarige bewoonster van woon-zorgcentrum Dellebron nergens meer te vinden was. In het woonzorgcentrum was eerder deze week iedereen getest op het coronavirus, en de vermiste vrouw was één van de 46 bewoners die positief testte.

“We zijn onmiddellijk gestart met een zoekactie in de omgeving, maar konden haar nergens vinden”, zegt korpschef Luc Liboton. “Daarop hebben we dan de cel vermiste personen opgetrommeld, en is er nog een grotere zoekactie gestart.”

Na uren zoeken, werd de vrouw zondagavond dan toch teruggevonden. Ze werd gevonden terwijl ze zich probeerde te verstoppen op het kerkhof van Waanrode, meer dan 5 kilometer verderop. “Ze bleek uiteindelijk heel bewust weggelopen, omdat ze het gebrek aan bewegingsvrijheid beu was”, zegt Liboton. De vrouw testte weliswaar positief op corona, maar had net als de meeste andere bewoners van het woon-zorgcentrum geen symptomen. Ze stelde het ook toen de politie haar terugvond, goed.

“De vrouw is niet dement of dergelijke, dus zat niet op een gesloten afdeling van het woon-zorgcentrum. Door de coronamaatregelen moest ze wel op haar kamer blijven, maar die was niet op slot. Blijkbaar is ze gewoon naar buiten kunnen lopen”, aldus de korpschef. “We zijn blij dat ze veilig en wel gevonden is. Maar we gaan dit uiteraard ook wel opvolgen met het woon-zorgcentrum. Zoiets zou niet mogelijk mogen zijn”, besluit Liboton.

De vrouw werd zondagavond overgebracht naar het ziekenhuis van Diest. Ze leek het in eerste instantie heel goed te stellen, maar is maandag alsnog overleden. “Een beetje onverwacht, want ze leek echt oké zondag. Mogelijk zijn de emoties van zondag op haar leeftijd gewoon te veel geworden”, aldus de korpschef.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer