Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

Zelf een mondmasker maken? Zo doe je het

Zelf een mondmasker maken met een naaimachine.Beeld Charlotte Taelman

Nu de exitstrategie officieel van start is gegaan en de stoffenwinkels opnieuw de deuren openden, staan velen klaar met naald, draad en naaimachine om zelf een mondmasker te maken. Maar hoe doe je dat? 

Heel wat steden en gemeenten delen er voor alle inwoners uit, en winkels starten met de verkoop van mondmaskers. Maar wie wil, kan ook zelf een mondmasker maken voor zichzelf en voor anderen. Door er zelf een te maken, houden we genoeg chirurgische maskers over voor het zorgpersoneel, want voor hen zijn zelfgemaakte mondmaskers onvoldoende veilig omdat ze constant in contact staan met coronapatiënten. 

Hoe maak ik zelf een mondmasker?

Zelf een mondmasker maken is relatief eenvoudig, enkel de plooitjes erin vouwen vergt enige handigheid. Ook de materialen zijn makkelijk te vinden. 

De volledige handleiding en het patroon vind je hier. (Het patroon voorziet verschillende maten: kindermaat, small en extra large.)

Niet iedere stof is even geschikt als mondmasker. Zorg voor een niet te dikke stof waar je makkelijk door kan ademen. Het wordt aangeraden om katoen te gebruiken omdat het een natuurlijke stof is die niet irriteert. Het is ook een duurzame stof die wel wat wasbeurten kan verdragen. Bovendien is katoen makkelijk te vinden: een oud T-shirt of een dekbedovertrek die je niet meer gebruikt, is ideaal. 

Hoe en wanneer gebruik ik een mondmasker?

Sinds 4 mei is een mondmasker verplicht voor iedereen ouder dan 12 jaar op het openbaar vervoer, op school en op het werk als de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden. Verder wordt ook aangeraden om op drukke plaatsen waar veel mensen samenkomen een mondmasker te dragen.

Bent je zelf ziek of is iemand ziek in je woning? Bent je in de supermarkt of op een plaats met weinig luchtcirculatie? Behoor je tot een risicogroep? Dan is een mondmasker nuttig, als je het correct draagt. In deze video wordt duidelijk uitgelegd hoe en waarom je een mondmasker draagt.

Lees ook: Bril én mondmasker: hoe vermijd ik aangedampte glazen?

Hoe werkt een zelfgemaakt mondmasker?

In het mondmasker dat hierboven wordt voorgesteld, wordt een omslag voorzien. Die werkt al een kussensloop waarin een vervangbare filter geschoven kan worden. Zo’n filter kan bijvoorbeeld een stuk van een stofzuigerzak zijn. 

Het is zo dat de mondmaskers ook zonder filter voldoende bescherming bieden. De enveloppe voor de filter wordt vooral voorzien voor professionele hulpverleners, zodat het masker nog versterkt kan worden. 

Hoe weet ik of mijn mondmasker veilig is?

Als je zelf een mondmasker maakt, is het vooral belangrijk dat je het officiële patroon hanteert dat is goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid. Andere patronen die circuleren, zijn niet getest en zijn mogelijk niet of minder veilig. 

In deze video legt viroloog Marc Van Ranst helder uit hoe je het best aanpakt:

Video wordt geladen...

Meer info vind je op de officiële website www.maakjemondmasker.be.