Direct naar artikelinhoud
Drie vragenJan De Smedt

‘Hou bij corona-apps rekening met wie niet goed ziet: voor hen is het echt moeilijk om afstand te houden’

‘Hou bij corona-apps rekening met wie niet goed ziet: voor hen is het echt moeilijk om afstand te houden’
Beeld BELGAIMAGE

Voldoende afstand houden is moeilijk als je de andere niet kan zien. En de officiële coronawebsite is amper toegankelijk. Hopelijk wordt er bij de corona-apps meer rekening gehouden met wie niet goed ziet, stelt Jan De Smedt van blindenvereniging Licht en Liefde.

Volgens uw vereniging worden blinden en slechtzienden totaal vergeten in deze coronacrisis. Op welke manier dan wel?

“Om te beginnen op vlak van social distancing. Blinden en slechtzienden zijn doorgaans herkenbaar aan hun witte stok of ander hulpmiddel, maar toch horen we geregeld klachten over mensen die tegen hen aan gebotst zijn en heel boos op hen worden. Blijkbaar begrijpt niet iedereen dat het voor een blinde of slechtziende moeilijk is om afstand te houden als je de tegenligger niet ziet aankomen. We willen hier dan ook een oproep doen aan iedereen: ontwijk zelf personen met een witte stok, want zij kunnen je niet waarnemen, laat staan ontwijken.”

“Maar het gaat verder dan dat: ook de officiële coronawebsite van de overheid, toch de plaats waar mensen betrouwbare en gedetailleerde informatie kunnen vinden, is niet toegankelijk voor ons. Nochtans zijn er Europese regels, die al omgezet zijn in federale wetgeving, die zeggen dat alle communicatie vanuit de overheid 100 procent toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dat is nu niet het geval.”

“We willen hier nu op wijzen, om te voorkomen dat we ook bij wat nu op ons afkomt uit de boot zullen vallen.”

U heeft het dan over corona-apps die nu volop ontwikkeld worden?

“Precies. Apps die kunnen bijdragen aan de contact tracing of begeleiding op afstand moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is perfect mogelijk, als men daar van bij het begin aan denkt. Als een ontwikkeling al voor driekwart gevorderd is, dan is dat veel moeilijker.”

“Die knowhow bestaat. Instanties als Anysurfer en het Digital Accessibility Centre kunnen advies geven bij het ontwikkelen van de app en meelopen tijdens het ontwikkelingsproces. De overheid is nu uiteindelijk ook met hen in overleg in verband met de officiële coronawebsite, om te zien of die toegankelijker gemaakt kan worden. Maar achteraf is altijd moeilijker.”

Jan De Smedt van blindenvereniging Licht en Liefde.Beeld rv

Hoe kan zo’n app toegankelijker gemaakt worden?

“Door veel meer met spraakaansturing te werken of het mogelijk te maken om aan te sluiten op een braillelezer. Maar daarvoor moet men dus van bij het begin aan de besturing van zo’n app sleutelen.”

“Wat in onze ogen ook een goeie oplossing zou kunnen zijn is de pin, waar minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) het onlangs over had. Je bevestigt het aan je kledij en de pin meet tot op enkele centimeters na of iemand te dicht in je buurt komt en geeft een signaal indien nodig. Zo’n systeem is voor iedereen toegankelijk, maar zal maar werken als iedereen het draagt.”

 “We vragen geen onzinnige dingen. In België zijn ongeveer 200.000 blinden en slechtzienden, maar wat wij vragen kan ook voor andere mensen een oplossing zijn. Ouderen bijvoorbeeld, maar evengoed mensen met motorische beperkingen, mensen zonder armen of benen of die verlamd zijn en iedereen met dyslexie. Wij vertrekken met onze vraag uiteraard vanuit de blinden en slechtzienden, maar wat een oplossing is voor ons is dat ook voor vele anderen.”