dinsdag 21 april 2020 - Showbizz en cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Raf en Birgit wonen op een berg in het Spaanse Asturië. rr

Eviva España

“Ze spreken over ‘arm Spanje’, maar jullie doen niet veel beter”

Eén

Hoe zou het in deze coronatijden zijn met Raf Gonnissen en Birgit Lachmann? Hun emigratie­verhaal was te zien in Eviva España van Annemie Struyf. Vanavond is er een follow-upaflevering op Eén. “Eigenlijk zitten we al een jaar in quarantaine, maar dan vrijwillig op een berg.”

Raf en Birgit wonen op een berg in het Spaanse Asturië. Ze emigreerden dan ook naar Spanje om er afgezonderd in de natuur te kunnen wonen. Als er al eens bezoek komt, zijn dat wilde beren die ’s nachts op zoek zijn naar lekkers op de composthoop. “Waar kan je beter zitten dan alleen op een berg als zo’n virus toeslaat? We kunnen volop van de natuur genieten”, zeggen de twee.

Strenge controles

“Eigenlijk beseffen we nu dat we onszelf een jaar geleden al voor 95 procent in quarantaine hebben gezet, maar dan vrijwillig op een berg. Nu is dat tijdelijk honderd procent”, klinkt het. “Het verschil is dat we voorlopig nergens meer samen naartoe kunnen. Er zijn strenge controles. Maar dat vinden we niet erg. We vinden het vooral ergerlijk dat Spanje in de buitenlandse pers in een slecht daglicht komt. We hebben het gevoel dat de situatie in België minstens even erg is.”

“Blijkbaar verschijnen er ook in de Belgische media berichten dat Spanje deze zomer op slot blijft, maar dat klopt niet”, zegt Birgit. “Dat is een bericht dat een obscure Spaanse krant rondbazuinde, maar officieel is daar geen enkele mededeling over gedaan.”

Boetes tot 3.000 euro

De berichten over de vele overlijdens in Limburg bereikten ook het duo. “We zijn afkomstig van Genk en Zutendaal, en woonden lang in Ulbeek (Wellen). Het is beangstigend om te horen over de toestand in Limburg. Op dat vlak valt het hier mee. De teller in Asturië staat op 166 overlijdens. Maar deze regio is erg dunbevolkt.”

De Spaanse overheid legde de inwoners regels op die strenger zijn dan in België. “Hier mag je je huis amper verlaten. Niet om te wandelen, fietsen, op een bank voor je huis te zitten of naar je groentetuin te gaan als die tientallen meters verder ligt. Je mag enkel buiten voor essentiële zaken. Maar zelfs in de auto mogen maximaal twee personen zitten.”

De boetes zijn in Spanje hoger. “Tot 3.000 euro. We hebben buren die 600 euro boete kregen omdat ze met het gezin in de auto zaten.”

Oude stal

Raf en Birgit hebben geen problemen met de regels. “Ze zijn streng, maar wel duidelijk. Anders krijg je toestanden zoals in België, waar ineens een rush is naar natuurgebieden.”

Recent werden de regels er versoepeld. “Tot vorige week mocht niemand werken, nu wel. Na drie weken stilte is de werf van ons vakantiehuisje heropgestart.”

Het koppel zou op 1 juni starten met ‘een paradijs voor rustzoekende koppels’. “We bouwen een oude stal om tot luxe cabaña, een klein vakantiehuis midden in de natuur”, zegt Birgit. “Je leeft er volledig in je eentje. Niemand kan je storen, zodat je optimaal geniet van de stilte. We denken dat dit een hit kan worden. Er zijn ook enkele wellnesszaken zoals een sauna maar wel op een alternatieve manier uitgevoerd.”

Financiële onzekerheid

Voorlopig moeten de twee hun project uitstellen. “Er is grote financiële onzekerheid. Daar doen we niet flauw over. Maar enkele maanden kunnen we overbruggen”, zegt Raf.

Toch blijft het bang afwachten. “We hopen dat de beloofde subsidies alsnog komen”, zegt Birgit. “Gelukkig is er al een tegemoetkoming van de overheid goedgekeurd, maar dat is slechts een pleister op de wonde.”

Spanje gaat bij de heropstart zwaar inzetten op toerisme, de grootste bron van inkomsten. “We hopen dat we in augustus kunnen starten. Dat is hier een topmaand. Het kan dus nog meevallen.”

Eviva España, Eén, 20.40 uur

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws