Nee, in België is er niet véél meer tijdelijke werkloosheid dan in Frankrijk, integendeel

In Frankrijk wordt momenteel tijdens deze coronacrisis een stuk meer gebruik gemaakt van het systeem van tijdelijke werkloosheid dan in België, en niet omgekeerd. Cijfers die in een studie van de Universiteit Gent stonden, en die N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren ook aanhaalde, bleken achterhaald. 

Door de coronacrisis zijn de meeste winkels gesloten en draaien bedrijven niet op volle kracht. Heel wat werknemers kunnen daardoor tijdelijk niet meer aan de slag. Voor hen bestaat het systeem van tijdelijke werkloosheid: hun arbeidsovereenkomst met de werkgever blijft bestaan, maar ze zijn een tijd werkloos (door overmacht, zoals de coronacrisis) en krijgen een uitkering.

In ons land zijn om en bij de 1 miljoen mensen in de tijdelijke werkloosheid beland door de coronacrisis. Dat weegt op de staatskas. “We zijn veel verder gegaan in het stilleggen dan buurlanden”, stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren, toen hij pleitte voor een exitplan uit de coronamaatregelen om de economie weer te doen draaien. “22 procent van alle werknemers is technisch werkloos. In Duitsland is dat 6 procent, in Frankrijk 3 procent”, gaf De Wever aan.

(lees verder onder tweet)

Die cijfers vinden we terug in een studie van de vakgroep Economie van de Universiteit Gent. Een studie die gepubliceerd werd op 17 april. De onderzoekers baseerden zich op hun beurt voor die specifieke cijfers op één bron: onderzoekswerk van de economische onderzoeksgroep VOX, gepubliceerd op 1 april, waarin stond dat “op dat moment” 730.000 werknemers in Frankrijk (2,8 procent) tijdelijk werkloos waren. 

Achterhaald

Intussen is duidelijk dat die cijfers achterhaald zijn. Al in een persbericht van 31 maart van het Franse ministerie van Werk is te lezen dat er op dat ogenblik 3,6 miljoen Franse werknemers in het systeem van tijdelijke werkloosheid zaten, op 17 april waren er dat dat al ruim 9 miljoen. Gisteren zei de Franse minister van Werk Muriel Pénicaud dat “bijna 1 op de 2 werknemers” in de privésector in Frankrijk momenteel tijdelijk werkloos is. Ze voegde daaraan toe dat de overheid de bedrijven wil helpen om  maatregelen te nemen zodanig dat de mensen opnieuw aan het werk kunnen gaan in veilige gezonde omstandigheden.

 In Duitsland meldde het bevoegde ministerie halverwege deze maand dan weer dat al 725.000 bedrijven het systeem van “Kurzarbeit” hebben aangevraagd. Cijfers over om hoeveel werknemers het exact gaat, zijn er nog niet. Maar het gaat in elk geval om een stijging van bijna 12 procent bij onze oosterburen.

Onder anderen oud-premier Yves Leterme maakte zich druk. Hij sprak op Twitter over een "onbetrouwbare studie".

(lees verder onder tweet)

Correctie

Professor Arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) en medeauteur van het Gentse onderzoek gaf gisteren op Twitter al aan dat het intussen duidelijk is “dat Frankrijk ondertussen ook een enorme tijdelijke werkloosheid kent”.

In de publicatie zelf is sinds vanmiddag een extra pagina toegevoegd waarin de Gentse onderzoekers toegeven dat ze de recentere Franse cijfers “over het hoofd hebben gezien” en dat de "continu wijzigende cijfers zeer voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd".  Professor Gert Peersman biedt zijn excuses aan "voor de verwarring die naar aanleiding van onze originele versie ontstaan is".  De N-VA verwijst inmiddels ook naar de "geüpdatete" cijfers van de UGent, net als rector Rik Van de Walle.

Het plaatst de vergelijking met onze buurlanden in elk geval in een juister perspectief, maar het maakt er de economische malaise niet beter op.  De Gentse onderzoekers concluderen dan ook dat hun oorspronkelijke bedenking overeind blijft: "Het verdient onderzocht te worden hoe het komt dat deze cijfers zo exploderen in vergelijking met de Grote Recessie in 2008-2009".

Meest gelezen