Direct naar artikelinhoud
NederlandUpdate

Nederlandse basisscholen op 11 mei open, meeste andere maatregelen met drie weken verlengd

Nederlandse basisscholen op 11 mei open, meeste andere maatregelen met drie weken verlengd
Beeld Photo News

Alle basisscholen in Nederland kunnen 11 mei weer open. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte bekendgemaakt, nadat eerder al een advies daarover was uitgelekt. Ook worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld. Alle overige maatregelen, zoals het sluiten van cafés en restaurants, worden verlengd tot 20 mei.

Het besluit is genomen op advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat heeft aangegeven dat het risico voor de volksgezondheid ‘beheersbaar’ is als de kinderopvang, de basisschool, de buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs na de meivakantie weer opengaan.

Dat zal niet in één keer gebeuren. De ene dag zou de ene helft van de klas les kunnen krijgen, de andere dag de andere helft van de klas. Speciaal basisonderwijs kan helemaal open.

Maar voor heel veel meer versoepelingen vindt het OMT het nog te vroeg. Het kabinet volgt de medici daarin. Het risico dat de epidemie weer oplaait, is nog te groot. Daarom moet iedereen ook na 28 april voorlopig nog zo veel mogelijk thuiswerken en blijven restaurants, pretparken, cafés en musea nog dicht.

Evenementen

Daarnaast kondigde Rutte dat evenementen waar een vergunning voor nodig is, zoals festivals en braderieën, de hele zomer niet kunnen worden gehouden. Nu zijn die nog verboden tot 1 juni, maar de sector krijgt nu meer duidelijkheid. Ook sportwedstrijden met publiek vallen onder de vergunningplicht.

Kinderen tot 12 jaar kunnen wel weer in groepsverband met elkaar het sportveld op kunnen, maar niet in officiële wedstrijden. Jongeren tussen de 12 en 18 zouden ook weer naar de sportclub mogen om te trainen, mits ze daarbij anderhalve meter afstand van elkaar houden. Voor volwassenen zouden volgens het OMT de huidige regels nog even van kracht moeten blijven.

Verwachtingen

Het kabinet had vooraf al gewaarschuwd dat Nederlanders niet te hoge verwachtingen moesten hebben van het besluit dat vandaag wordt genomen. De corona-epidemie legt nog een te groot beslag op de ziekenhuizen. Het virus is nog lang niet onder controle. Wie hoopte dat na volgende week alles weer normaal zou worden, komt bedrogen uit.

Ook de regels voor het bezoek aan verzorgingshuizen worden niet versoepeld. Volgens het OMT is dat echt nog te gevaarlijk. Omdat in tehuizen alleen mensen met een kwetsbare gezondheid wonen, zou elke besmetting meteen fatale gevolgen kunnen hebben. Wel wordt het advies voor bezoek aan thuiswonende ouderen versoepeld. Het RIVM schrijft nu nog voor om niet bij 70-plussers langs te gaan. Straks mogen zij toch bezoek krijgen, mits dat door een of twee vaste familieleden of vrienden gebeurt.