Direct naar artikelinhoud
Tijdelijke werkloosheid

UGent-onderzoekers erkennen: ‘Meer tijdelijke werkloosheid in Frankrijk dan in België’

UGent-onderzoekers erkennen: ‘Meer tijdelijke werkloosheid in Frankrijk dan in België’
Beeld ANP

In Frankrijk wordt tijdens de coronacrisis heel wat vaker gebruiktgemaakt van het systeem van tijdelijke werkloosheid dan in België. Enkele dagen geleden beweerde een studie van de UGent nochtans exact het omgekeerde, maar die studie blijkt achterhaald. Dat meldt VRT NWS.

Dat de coronacrisis de economie hard raakt, is bekend. Zowat 1 miljoen Belgen zijn de voorbije weken in de tijdelijke werkloosheid beland. Volgens een studie van de UGent waren dat er een pak meer dan in onze buurlanden. De onderzoekers maakten gewag van 22 procent van de Belgische werknemers die technisch werkloos zijn. In Frankrijk zou dat slechts een kleine 3 procent zijn.

De studie, gepubliceerd op 17 april, baseert zich op één bron: onderzoek van de economische onderzoeksgroep VOX dat op 1 april gepubliceerd werd en waarin te lezen stond dat “op dat moment” 730.000 werknemers in Frankrijk (2,8 procent) tijdelijk werkloos waren.

Achterhaald

Die cijfers blijken echter achterhaald. Het Franse ministerie van Werk verklaarde immers al op 31 maart dat op dat ogenblik 3,6 miljoen Franse werknemers in het systeem van tijdelijke werkloosheid zaten. Op 17 april waren er dat dat al ruim 9 miljoen. En dat aantal blijft toenemen. De Franse minister van Werk Muriel Pénicaud zei gisteren nog dat “bijna 1 op de 2 werknemers” in de privésector in Frankrijk momenteel tijdelijk werkloos is. 

Stijn Baert, professor Arbeidseconomie aan de UGent en een van de auteurs van de studie, gaf gisteren op Twitter al aan dat intussen duidelijk is geworden “dat Frankrijk ondertussen ook een enorme tijdelijke werkloosheid kent”. De UGent-studie is inmiddels aangepast. Er werd een pagina toegevoegd waarin de Gentse onderzoekers toegeven dat ze de recentere Franse cijfers “over het hoofd hebben gezien”. Professor Gert Peersman, een andere auteur, biedt zijn excuses aan “voor de verwarring die naar aanleiding van onze originele versie ontstaan is”.

Toch benadrukken de Gentse onderzoekers dat hun oorspronkelijke bedenking overeind blijft. “Het verdient onderzocht te worden hoe het komt dat deze cijfers zo exploderen in vergelijking met de Grote Recessie in 2008-2009".

Twitter bericht wordt geladen...