Steden en gemeenten vragen inspraak: “Geen halfslachtige aankondigingen, zoals met de mondmaskers”

Wim Dries, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). © Raymond Lemmens

Vrijdag vindt een cruciale veiligheidsraad plaats over de exitstrategie. Naast de wetenschappers en de virologen willen ook de steden en gemeenten daar hun advies voor geven. “Om een scenario te vermijden zoals de heropening van de tuincentra en doe-het-zelfzaken”, zegt Wim Dries, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “Toen kregen we amper één nacht de tijd om die maatregel in te voeren.”

pl

Duidelijkheid, dat is het eerste wat de Vlaamse steden en gemeenten verwachten van de Nationale Veiligheidsraad komende vrijdag. “Geen halfslachtige aankondigingen, zoals bijvoorbeeld met de mondmaskers is gebeurd”, zegt Wim Dries, voorzitter van VVSG en zelf CD&V-burgemeester van Genk. “We horen zeggen dat iedereen in de toekomst misschien best een mondmasker draagt. Dat is nog niet beslist, maar de lokale besturen krijgen daar wel al dadelijk veel vragen over en sommige burgemeesters beginnen dan maar zelf mondmaskers te bestellen.”

Ook vorige week was er onduidelijkheid, welke tuincentra en doe-het-zelfzaken precies mochten heropenen. “Het ministerieel besluit heeft toen 48 uur op zich laten wachten, maar wij kregen amper één nacht de tijd om dat tegen zaterdagochtend in de praktijk te brengen en te controleren.”

Dergelijke onduidelijkheid leidt tot frustratie bij de lokale besturen. “Terwijl zij zich al vanaf dag één hard inzetten om mee de crisis te beheren”, aldus Dries. “De steden en gemeenten moeten de maatregelen op het terrein invoeren, maar worden pas als laatste geïnformeerd.”

Voor de komende Nationale Veiligheidsraad vraagt de VVSG dat het anders wordt. “Wij vragen om op voorhand een overleg te hebben, zodat we ons advies kunnen geven”, zegt Wim Dries. “Dat zou helpen om een ordentelijke heropening te organiseren. Om te beginnen hoeven de maatregelen niet per se al de dag nadien in te gaan. Dat hoeft niet op zaterdag, dat kan evengoed op maandag. Geef ons de tijd om dat in de praktijk om te zetten. Dat hebben we bijvoorbeeld eerder al met de containerparken gedaan, en dat heeft goed gewerkt. En als er over bepaalde aspecten nog geen beslissing is, geef ons dan tenminste een perspectief. Ik zou het bijvoorbeeld kunnen begrijpen dat het nog te vroeg is om over de zomerkampen en de speelpleinwerking te beslissen. Als je dan bijvoorbeeld afspreekt dat er tegen 1 juni wel een beslissing komt, neemt dat al heel wat onrust weg.”

Dries hoopt hierover de komende dagen een overleg te hebben. “Dit is een uitgestoken hand. Betrek ons bij zoiets belangrijk als de exitstrategie. Geef vertrouwen aan de steden en gemeenten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen