Emma (21) neemt sabbatjaar op unief om mama’s taverne te redden van faillissement

Karin en Emma van de Pluymhoeve in hun ludieke sweaters. Moeder en dochter zorgen ervoor dat de keuken op volle toeren blijft draaien. © JAA

Alsof de moeilijke bereikbaarheid als gevolg van wegenwerken en de afgesloten brug over de E313 nog niet volstonden, kreeg taverne De Pluymhoeve ook nog eens de coronacrisis te verwerken. Dat uitbaatster Karin Van Herck ons toch lachend te woord staat, heeft veel te maken met dochter Emma Leirs, die als een reddende engel vanuit Leuven in Wommelgem is neergedaald om haar mama door dit annus horribilis te helpen.

Jan Auman

De Pluymhoeve is eeuwenoud, ze dankt haar recente naam aan landbouwer Jos Pluym. “Onze eetzaal is ondergebracht in de oude stallingen”, leidt Karin Van Herck ons rond. Ze doet het met gemengde gevoelens want sinds ze in 2001 zaakvoerster werd, kende Karin nooit zulke tegenslagen als het voorbije jaar.

“Mijn huwelijk was eerder op de klippen gelopen, maar die klap had ik verteerd. Maar toen begon de gemeente een jaar geleden met de aanleg van die rotonde op de Ternesselei. De zaak kwam nog meer geïsoleerd te liggen toen eind vorig jaar ook de brug over de E313 aan de Wijnegemsteenweg buiten gebruik werd gesteld. En half maart mocht ik de deuren helemaal sluiten als gevolg van de coronacrisis.”

Strijdplan

Karin lag even knock-out, geeft ze toe. Maar toen kwam dochter Emma Leirs (21) terug uit Leuven, waar ze criminologie studeert, om haar mama en de zaak er weer bovenop te helpen. “Ik besloot prompt om een sabbatjaar te nemen. Nog de eerste nacht na de verplichte sluiting, hebben we een strijdplan opgesteld, onze Facebookpagina nieuw leven ingeblazen en een eerste afhaalmenu samengesteld”, vertelt vrolijke Emma. “Dat het keukenteam technisch werkloos thuis zit, is geen probleem. Mama en ik staan nu al ruim een maand gezellig samen aan het fornuis. Zij neemt de klassiekers voor haar rekening, terwijl ik nieuwe gerechten introduceer.”

De Pluymhoeve in overlevingsmodus, met elke week een nieuw afhaalmenu met gerechten van 12 tot 17 euro, is intussen uitgegroeid tot een kleine hype in Wommelgem. Moeder en dochter tonen zich weerbaar in hun vrolijke sweaters met daarop bijna uitdagend de slogan ‘Blijf in uw kot’.

“De vele positieve reacties doen goed aan onze hartjes”, vertelt Karin geëmotioneerd. “We proberen niemand te vergeten en in sommige gevallen ook aan huis te leveren. Vooral op zondag komen er in de Pluymhoeve veel oudere mensen uit de buurt. Wij zorgen ervoor dat ze nu thuis kunnen smullen.”

Al hopen Karin en Emma hun trouwe klanten natuurlijk zo snel mogelijk opnieuw in de Pluymhoeve zelf te kunnen ontvangen of op het gezellige terras. “Mijn reservatieboek ligt open op 25 mei”, is Karin optimistisch. Emma vreest dat het nog een weekje later zal worden. “We staan bekend voor onze mosselen en hopen toch nog zoveel als mogelijk van dat seizoen te kunnen meepikken, al zullen we de feestelijke start ervan wellicht missen.”

Solidair met zorgmedewerkers

Ondanks de teruggelopen omzet blijven Karin en Emma solidair met de hoofdrolspelers in deze coronacrisis. “Via voormalig schepen en thuisverpleegster Ann Baele, hoorden we dat de zorgverleners in het coronacrisiscentrum van ziekenhuis Monica in Deurne wel wat hulp konden gebruiken. Daarom leggen wij om de twee dagen een hulplijn in vanuit Wommelgem met lekkernijen waarvoor de dokters en verplegers dan ’s avonds alvast niet meer naar de winkel moeten.”

Pluymhoeve, Nijverheidsstraat 102 in Wommelgem. Tel 03-354.38.78, de.pluymhoeve@telenet.be - wekelijks nieuw afhaalmenu op FB-pagina.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer