Direct naar artikelinhoud

Van Eyck-tentoonstelling in Gent sluit definitief de deuren

Een graffiti-versie van een schilderij van Jan van Eyck - met mondmasker - op een muur in Londen.Beeld EPA

Wat insiders al lang voorspelden, is bevestigd: de tentoonstelling ‘Van Eyck, een optische revolutie’ in het MSK in Gent, sluit definitief de deuren. 

De expo zou oorspronkelijk tot 30 april openblijven en het was de bedoeling om 300.000 bezoekers te trekken.  Maar de opeenvolgende maatregelen en de recente verlenging ervan tot 3 mei maakten dat ­onmogelijk. Dat melden De Tijd, De Standaard en de Gazet van Antwerpen.

Diverse sporen werden onderzocht om de internationaal gesmaakte en druk bezochte expo te heropenen en eventueel te verlengen. De 73 bruikleengevers van panelen, miniaturen, sculpturen, wand­tapijten en objecten toonden zich niet happig om de uitleentermijn te verlengen. De meesten reageerden zelfs niet op het verzoek. 

Lees ook: 
De Van Eyck-expo in Gent gaat gewoon door. Maar wel online.

Intussen besliste het Gentse stadsbestuur om het Van Eyckjaar te verlengen tot juni 2021. Diverse ini­tiatieven en evenementen in de stad zijn verplaatst of verlengd. De Floraliën, in het teken van Van Eyck, zijn met een jaar uitgesteld. Een midzomernachtfeest op het Sint-Baafs­plein moet het feestjaar afsluiten.