Direct naar artikelinhoud
NederlandCoronavirus

De ‘exit’ van Nederland: eerst de scholen open en sporten toegelaten

De Nederlandse premier Mark Rutte: 'We staan voor duivelse dilemma's. Elk stapje moet duidelijk zijn.'Beeld ANP

Nederland geeft groen licht voor de voorzichtige heropening van de basisscholen en de kinderopvang per 11 mei. Kinderen en jongeren krijgen toestemming om in klein verband te sporten. Alle andere maatregelen worden met drie weken verlengd.

De basisscholen gaan om te beginnen gedeeltelijk open: klassen zullen worden opgesplitst. Dan kan de ene helft van de klas bijvoorbeeld vandaag naar school, de andere helft morgen. Op de dagen dat kinderen naar school gaan is er ook kinderopvang beschikbaar. Leraren en het personeel in de kinderopvang krijgen dezelfde testmogelijkheden als het personeel in de zorg. Mensen uit risicogroepen hoeven niet voor de klas te gaan staan. Leerkrachten en kinderen met klachten blijven thuis. Het voortgezet onderwijs moet zich in de komende maand gaan voorbereiden op het geven van onderwijs met 1,5 meter afstand tussen leerlingen, waarschijnlijk per 1 juni.

Dat maakte premier Rutte gisterenavond bekend op zijn langverwachte persconferentie. Het is voor het eerst dat het regime van isolatie wat wordt versoepeld. Rutte benadrukt dat het een besluit onder voorwaarden is: als het aantal ziekenhuisopnamen van patiënten met Covid-19 in de komende weken weer stijgt, zullen de maatregelen weer strenger worden.

Om kinderen en jongeren weer wat meer bewegingsvrijheid te geven, gaan de sportvelden weer open. Wel met beperkingen. Kinderen tot 12 jaar mogen op trainingen met hun eigen team weer vrijuit hun gang gaan, zonder afstand te houden. Maar wedstrijden in competitieverband zijn nog niet toegestaan. Tieners van 12 tot 18 mogen ook de velden op te trainen, maar moeten daarbij wel 1,5 meter afstand houden. Voor volwassenen en alle andere sectoren blijven de isolatieregels onverminderd van kracht.

Voor vergunningsplichtige evenementen gold al een verbod tot 1 juni. Dat wordt met drie maanden verlengd tot 1 september. Daarmee is het festivalseizoen definitief afgelast en kan er ook een streep door het betaald voetbal, althans door wedstrijden met publiek.

Rutte benadrukt dat voorlopig voorzichtigheid de norm is. "We staan voor duivelse dilemma's. Daar heb ik ook zelf mee geworsteld. We doen het geleidelijk aan en elk stapje moet duidelijk zijn. De cijfers in de ziekenhuizen zijn hoopgevend, maar de druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog."