Direct naar artikelinhoud
Maatregelen coronavirus

Marc Van Ranst over de gelekte exitstrategie: ‘Wie dit heeft gelekt, speelt met mensenlevens’

Marc Van Ranst.Beeld Tim Dirven

Viroloog Marc Van Ranst is kwaad nadat een adviesrapport over de Belgische exitstrategie uitlekte. Volgens de gelekte versie zouden sommige zaken de deuren mogen openen én zou je terug met een kleine groep vrienden mogen afspreken. Maar dat rapport is niet definitief, zegt Van Ranst, en schept foute verwachtingen. ‘Onverantwoordelijk, laakbaar en bijna crimineel gedrag.’

De gelekte versie van het GEES-rapport is dus niet de finale versie, benadrukt Van Ranst.  De viroloog maakt deel uit van de GEES, de groep van experts die de exitstrategie uit de coronacrisis moet uitwerken. “Dit is een van de versies die de afgelopen weken op tafel heeft gelegen. Er is al in geschrapt en er zijn al zaken bijgekomen. Dit is niet volledig afgetoetst met de politiek en het is zeker niet het finale resultaat van de expertengroep.” 

Het lek komt niet uit de GEES-exitgroep, stelt de viroloog: “Het rapport is politiek afgetoetst, en dan begint zo’n rapport pootjes te krijgen. Het is normaal dat het circuleert. Maar lekken naar de pers, dat is een stap verder. Dat is bewust en niet met goede bedoelingen gedaan. Dit is geen spelletje, het gaat over mensenlevens. Zo creëer je valse en foute verwachtingen. Onverantwoordelijk, laakbaar en bijna crimineel gedrag.”

“De finale versie mag voor mij integraal online”, zegt Van Ranst nog. “Maar dit is een draftversie. Door dit te lekken maakt men het werk en de communicatie van hardwerkende experten onmogelijk. Niemand heeft er het belang bij om dit nu te doen mislopen.”

Vlieghe: ‘Lek is contraproductief’

Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES, sluit zich aan bij de kritiek van Van Ranst. Volgens haar wordt er nog volop gewikt en gewogen en geschaafd aan het expertenrapport. Het rapport is bestemd voor de Nationale Veiligheidsraad die vrijdag samenkomt om zich over een eventuele versoepeling van een aantal coronamaatregelen te buigen. 

“Wij werken in alle sereniteit om tot een gedragen plan te komen”, zegt ze. “Dat er nu gelekt wordt, is bijzonder contraproductief. Het leidt niet tot iets constructiefs.”

Of de epidemiologe van het UZ Antwerpen gaat proberen te achterhalen wie achter het lek zit? “Daar ga ik me nu niet mee bezighouden. De focus ligt nu op het komen tot een goed plan.”

Wilmès laakt lichtzinnigheid

Ook premier Wilmès reageert ontstemd omdat de info uit het adviesrapport al in de media verscheen. “We betreuren het lek”, zegt haar kabinet. “De uitdagingen die voor ons liggen zijn te groot om lichtzinnig met niet-gevalideerde informatie om te gaan. De vergaderingen zijn nog altijd aan de gang, ook op expertenniveau. Er is dus extreme voorzichtigheid geboden. Vrijdag komen de antwoorden, niet eerder”

Kamerlid Kristof Calvo (Ecolo-Groen) vraagt de premier een onderzoek in te stellen naar de oorsprong van het lek. “Het lekken van zo’n document is misdadig. We hebben nood aan sereniteit en duidelijkheid”, zegt Calvo. “Een onderzoek naar een lek is uitzonderlijk. Maar er moet een voorbeeld gesteld worden.”

Volgens Calvo moet de volksgezondheid de prioriteit blijven in de exitstrategie. Hij zegt dat het lekken van het document enkel de druk en de onduidelijkheid verhoogt, en net daarom onverantwoord is. Bovendien verdient het werk van de experten meer respect, aldus nog Calvo.